Soepje van griet

Soep
Type
Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
Bereidingstijd

30

Ingrediënten

  • 400 g grietfilet
  • 2 dl kippenbouillon
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 dl room
  • 1 dl Noilly Prat
  • korianderbolletjes, gemalen
  • zout
  • venkelbloempjes
  • koriander

Indische kerrie-olie:

  • vadouvan kruidenmengsel
  • look
  • druivenpitolie

Sesamemulsie:

  • 1 ei
  • 1 dl sesamolie
  • 20 g sesampasta
  • 1 g xantana

 

Griet lijkt op tarbot, maar is ovaal en slanker gebouwd. Het visvlees lijkt wel zeer sterk op dat van tarbot en griet is dan ook een perfect alternatief voor de (duurdere) tarbot.

Recept

Gril de helft van de grietfilet kort halfgaar.

Stoof voor het soepje ui, look en de rest van de griet, blus met kippenbouillon, Noilly Prat en de room. Kook op en mix tot een gladde massa. Kruid met gemalen korianderbolletjes en zout.

Kook voor de kerrie-olie het vadouvan kruidenmengsel, look en druivenpitolie op en laat een nacht rusten op een warme plaats.

Mix voor de sesamemulsie ei, sesampasta en -olie en xantana tot een luchtige emulsie.

Snijd de gegrilde griet in plakjes, schep het soepje erover en besprenkel met de kerrie-olie. Schik de sesamemulsie ernaast.

Werk af met de venkelbloempjes. Smaak af met koriander en vers gemalen zeezout.

 

 

Recept Rudi Van Beylen

Foto Heikki Verdurme

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.