Sint-jakobsnoot in de schelp met gerookte tijm-boter

Ilse D'hooge
4
40
  • 4 sint-jakobsnoten
  • 300 g zachtkokende aardappelen
  • 80 g hoeveboter
  • 4 takjes gedroogde tijm
  • 5 takjes verse tijm
  • 100 g enoki
  • 50 ml karnemelk
  • peper en zout
  • 1 tl gemalen venkelzaad
  • extra boter en olijfolie
Kan geserveerd worden als voor- of tussengerecht. Als voorgerecht kies je voor 2 tot 3 sint-jakobsvruchten per persoon.

Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Pureer samen met 20 g boter en een scheutje karnemelk tot een gladde vrij slappe puree. Breng op smaak met venkelzaad, peper en zout.

Steek een takje verse tijm in de rest van de boter. Steek met een lucifer of aansteker het takje tijm aan en dek af met bv een stolp. Laat een minuut onder de stolp zitten. Verwijder het tijmtakje en smelt de boter. De smaak van de gerookte tijm zit nu in de gesmolten boter.

Bak de sint-jakobsnoten in wat boter en olijfolie krokant, de binnenkant moet nog niet helemaal gaar zijn, dat is het lekkerste. Kruid met peper en zout. Leg de enoki heel kort in de pan bij de sint-jakobsnoten of bak in een ander pannetje in wat boter.

Spuit een beetje van de puree in 4 sint-jakobsnoten. Leg er een sint-jakobsnoot bij en de enoki. Steek in elke sint-jakobsnoot nog een klein takje gedroogde tijm, leg de verse tijm op de enoki. Lepel er de gerookte tijmboter rond en steek net voor het serveren de takjes tijm aan voor een lekkere tijmgeur aan tafel.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.