Schelvis met zooi van venkel en wasabi

4
45

Schelvis is een mooie, stevige, witte vis uit de Noordzee die nog heel betaalbaar is. Ik maak een soepje met groenten en kokosmelk en paneer de vis in sesamzaadjes voor een lekker oosters gerecht.

  • 600 g schelvis
  • 2 sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • 40 g verse gemberwortel
  • 1 venkel
  • 1 chilipeper
  • 200 g sluimererwten
  • 2 lente-uien
  • enkele takjes koriander
  • 2 builtjes rijst
  • 2 dl visfumet
  • 165 ml kokosroom
  • arachideolie
  • sesamolie
  • 50 g sesamzaadjes
  • een scheut vissaus
  • wasabipasta
  • currypoeder
  • 1 steranijs

Verwarm de visfumet.

Verhit een scheut arachideolie in een wok.
Pel de sjalotten en snijd ze in repen. Bak ze in de olie.
Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Bak de knoflookpulp met de sjalot.
Schil de gember. Rasp hem bij de sjalot en knoflook.

Maak de venkel schoon en snijd hem in reepjes. Stoof de venkelreepjes ook in de wok.
Snipper de helft van de chilipeper fijn en stoof met de rest van de groenten.
Giet de warme visfumet en de kokosroom in de wok.
Kruid met een snuif currypoeder, een toef wasabi en een scheut vissaus. Leg er een steranijs bij. Zet een deksel op de wok en laat alles garen op een zacht vuur.

Breng water aan de kook. Blancheer de sluimererwten heel kort. Ze mogen nog wat knapperig zijn. Schep ze uit het water en koel ze meteen onder koud stromend water. Laat ze uitlekken in een vergiet.

Kook de rijst gaar.

Zet een pan op het vuur met een scheut arachideolie.
Snijd de vis in porties en kruid met peper en zout.
Doe de sesamzaadjes op een bord. Duw de vis er in met de kant zonder vel.
Bak de vis eerst op de kant met de zaadjes. Draai om en laat verder garen op een zacht vuur.

Snijd het groen van de lente-uien in fijne ringen. De rest van de uitjes kun je in een ander gerecht gebruiken. Haal de zaadjes uit de overgebleven halve chilipeper. Snijd het pepertje in fijne reepjes.
Doe de sluimererwten bij de zooi en laat ze even opwarmen.

Serveer de zooi met een stukje vis en een kom rijst. Werk af met gesnipperde chilipeper, lente-ui en enkele blaadjes koriander.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.