
Runderbouillon van gegrilde ossenstaart Witblauw
Ingrediënten
- 1 ossenstaart van het Witblauw rund
- 3 l water
- 2 dikke sneden gerookt spek
- 2 uien
- 4 wortelen
- 4 stengels witte selder
- 2 teentjes look
- 2 stengels prei
- vleeskruiden voor de barbecue
- houtschilfers van Jack Daniels
- 4 takjes gedroogde tijm
- 4 laurierblaadjes
Voor de vleesmarinade
- 1/2 l grillolie
- 2,5 dl basilicumolie
- 2,5 dl Italiaanse kruidenolie
- 1 dl walnotenolie
- 20 g gedroogde basilicum
- 20 g korianderbollen
- 20 g zwarte peperbollen
- 20 g gedroogde rozemarijn
- 6 chilipepers
- 10 teentjes look op z’n geheel
Voor het garnituur
- 200 g boschampignons
- 2 eetl bieslook, gehakt
- 4 eetl pompoenbolletjes
- 4 eetl komkommerbolletjes
- 4 eetl knolselderbolletjes
Recept
Wrijf de stukken ossenstaart in met de marinade en kruid met vleeskruiden.
Grill de ossenstaart boven de houtskool met een handvol in water geweekte houtschilfers van Jack Daniels.
Snijd de uien in twee. Leg ze met de gesneden kant op de grill naast het vlees. Rooster ze totdat ze onderaan zwart zien (dan is al de melk er uit en zo bekom je een heldere bouillon).
Doe het vlees, als het mooi bruin is, in een pot met de gesneden groenten en de ui. Doe de teentjes look erbij, tijm en laurier. Kruid met peper en zout. Giet het water erop en laat zachtjes trekken gedurende 5 uur.
Giet de bouillon door een zeefdoek en haal het vlees van de staarten.
Kook de groentebolletjes beetgaar.
Was de boschampignons en snijd fijn, meng dit met het vlees en gehakte bieslook.
Neem 4 diepe soepborden en duw het vlees in ringetjes. Strooi de groentebolletjes rondom.
Giet aan tafel de bouillon erbij.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel nieuw recept
Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.
Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.