Potjesvlees uit de Westhoek

4
  • 1/2 konijn, in stukken
  • 1/2 kip, in stukken
  • 1 dl azijn (natuur)
  • water
  • 3 takjes tijm
  • 2 blaadje laurier
  • 2 uien
  • 4 kruidnagels
  • 2 wortels, in ringen gesneden
  • 10 gelatineblaadjes (een plantaardig alternatief voor gelatine is agar agar in poeder, gebruik 6 à 8 g), geweekt in koud water
  • peper en zout
  • serveren met: mosterd, zilveruitjes, augurkjes en boerenbrood

Besteek 1 ui met de kruidnagels en hak de andere grof.
Leg de stukken ui samen met de wortel in een ruime pan, schik er de stukken konijn en kip bovenop.
Leg daarop de bestoken ui, tijm en laurier, giet er de azijn bij en voeg water toe tot alles onder staat.

Kook het vlees gaar op een zacht vuurtje, schuim regelmatig af.
Neem het vlees en de wortels uit de pan.
Haal het vlees van de beentjes en snijd in grote stukken.

Laat het kookvocht een beetje inkoken (er moet voldoende overblijven om het vlees mee te overgieten) en kruid eventueel bij met peper en zout.
Het vocht moet licht zurig smaken, voeg eventueel nog wat water bij als het te zuur zou zijn en laat opnieuw koken.
Voeg de uitgeknepen gelatine (of de agar agar) toe, roer goed en zeef.

Verdeel de stukken vlees en wortels, door elkaar, losjes over weckpotjes (ca. 4), giet het kookvocht erover en laat 24 uur rusten in de koelkast bedekt met folie.

Het potjesvlees in plakjes snijden en serveren met mosterd, zilveruitjes, augurkjes en boerenbrood. Lekker als lunch of hapje.
 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.