Pladijsfilet met kruidencrumble en tomatencompote

4
75
  • 4 grote pladijsfilets van +/- 150 g
  • 2 el olijfolie
  • 2 takjes tijm
  • 20 g boter
  • 1 el mosterd
  • peper en zout
  • 8 sneetjes fijngesneden gerookt spek

Crumble:

  • 50 g ontkorst oud droog brood
  • 1 el gehakte platte peterselie
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1 el gehakte basilicum
  • 1 el gehakte kappertjes
  • 4 el olijfolie

Compote:

  • 4 tomaten: gepeld en zaad verwijderd
  • 2 el olijfolie
  • 2 grote sjalotten
  • 2 teentjes look
  • een mespuntje gedroogde pili pili
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 dl kippenbouillon
  • Peper en zout

Pesto:

  • 160 g basilicum
  • 3 dl olijfolie
  • 120 g harde kaas
  • 120 g pijnboompitten
  • snuifje zout
  • 4 teentjes look

Maak de compote:

Stoof de tomaten (in stukjes gesneden) aan in olijfolie. Voeg de versnipperde sjalot en look toe en blus af met de kippenbouillon. Kruid met pili pili en peper en zout. Voeg de rozemarijn en tijm toe en laat alles zeker een uurtje sudderen. Zonder deksel zodat het vocht verdampt.
Laat wat spek drogen in een oven van 90°C gedurende 1 uur en laat droog worden. Cutter tot een poeder.

Maak de crumble:

Maal in een machine de broodkruim met de sjalot, look en platte peterselie. Voeg de basilicum toe samen met de kappertjes en de olijfolie.

Bak de vis:

Laat de olijfolie verhitten samen met het klontje boter en de 2 tijmtakjes. Bak de vis aan één zijde krokant, keer de filet om. Haal de pan van het vuur, bestrijk de filet met mosterd en beleg met de crumble. Kruid met peper en zout. Bak verder af in een oven van 180°C gedurende 4 minuten, net voor het dresseren.

Maak de pesto:

Meng alle ingrediënten en cutter tot een pesto.
 
Schik als basis de tomatencompote op het bord en schik hierop de vis. Lepel een beetje pesto bij en werk af met wat gekookte verse pasta. Strooi er het spekpoeder over.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.