Pladijs op de barbecue met tomatencompote en gelakte aubergine
Ingrediënten
- 2 pladijzen van 500 g elk
- 4 takjes tijm
- 2 sjalotten
- 2 lente-uitjes
- 4 teentjes look
- olijfolie
- 4 kerstomaatjes
Voor de gelakte aubergine
- 1 aubergine
- 1 dl sojasaus
- ½ dl mirin
- 2 eetlepels honing
- sap van ½ citroen
- zeste van 1 limoen
Voor de tomatencompote
- 2 blikken tomaten van 250 g
- 2 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 2 eetlepels olijfolie
Recept
Voor de gelakte aubergine
Prik de aubergine in met een vork, verpak in huishoudfolie en gaar gedurende een vijftal minuten in een microgolf op de hoogste stand.
Controleer of de aubergine gaar is. Gaar ze desnoods wat verder in de microgolf (hangt van toestel tot toestel af).
Laat de aubergine afkoelen in de koelkast. Snij in plakjes.
Breng de resterende ingrediënten aan de kook voor de lak.
Leg de aubergines in de lak en kook verder in een stroop die rond de aubergines plakt.
Voor de tomatencompote
Snij de ui en look fijn. Gaar in olijfolie tot ze zacht zijn.
Voeg de ingeblikte tomaten, ketchup en rode wijnazijn toe. Reduceer alles op een zacht vuur tot een dikke compote.
Roer deze massa door een passe-vite. Breng op smaak met peper en zout.
Grill de pladijs kort op de BBQ.
Leg de gegrilde pladijs op een vuurvaste schotel met grofgehakte sjalot, kerstomaat, look en lente-ui.
Voeg takjes tijm en olijfolie toe en laat verder zacht garen op de bbq. Een bbq met deksel is ideaal omdat zo de aroma's beter tot hun recht gaan komen.
Serveer aan tafel in aparte schalen.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel nieuw recept
Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.
Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.