Pladijs op de barbecue met tomatencompote en gelakte aubergine

4

Voor de gelakte aubergine

  • 1 aubergine
  • 1 dl sojasaus
  • ½ dl mirin
  • 2 eetlepels honing
  • sap van ½ citroen
  • zeste van 1 limoen

Voor de tomatencompote

  • 2 blikken tomaten van 250 g
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 2 eetlepels olijfolie

Voor de gelakte aubergine

Prik de aubergine in met een vork, verpak in huishoudfolie en gaar gedurende een vijftal minuten in een microgolf op de hoogste stand.
Controleer of de aubergine gaar is.
Gaar ze desnoods wat verder in de microgolf (hangt van toestel tot toestel af).
Laat de aubergine afkoelen in de koelkast.

Snij in plakjes.
Breng de resterende ingrediënten aan de kook voor de lak.
Leg de aubergines in de lak en kook verder in een stroop die rond de aubergines plakt.

Voor de tomatencompote

Snij de ui en look fijn.
Gaar in olijfolie tot ze zacht zijn.
Voeg de ingeblikte tomaten, ketchup en rode wijnazijn toe.
Reduceer alles op een zacht vuur tot een dikke compote.
Roer deze massa door een passe-vite.
Breng op smaak met peper en zout.

Grill de pladijs kort op de BBQ.
Leg de gegrilde pladijs op een vuurvaste schotel met grofgehakte sjalot, kerstomaat, look en lente-ui.
Voeg takjes tijm en olijfolie toe en laat verder zacht garen op de bbq. (Een bbq met deksel is ideaal omdat zo de aroma's beter tot hun recht gaan komen.)

Serveer aan tafel in aparte schalen.

 

Recepte Matthieu Beudaert
Foto Heikki Verdurme

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.