Pladijs met venkel en kokkelsausje

4
Pladijs is de meest authentieke Noordzeevis. Iedereen kent hem wel en vaak wordt hij dan ook als alledaags beschouwd. Onterecht!

Kook de aardappelen in gezouten water. Snijd één venkelknol in stukjes en gaar in de groentebouillon. Haal de aardappelen door een passe-vite. Zeef de venkelstukjes en mix ze fijn. Meng de venkel met het aardappelkruim en de karnemelk tot een puree. Breng op smaak met peper en zout.

Snipper de sjalot, peterselie en knoflook heel fijn. Fruit de sjalot en knoflook in wat boter of olijfolie. Voeg de gespoelde kokkels toe en roerbak tot ze opengaan. Blus met de witte wijn en kruid met peper en zout. Haal de kokkels uit de pan en houd ze warm. Zeef het kookvocht. Doe het kookvocht in een sauspan en voeg de room toe, laat even inkoken.

Snijd de overige venkelknol in reepjes en fruit aan in wat boter, voeg heel kort de lamsoren en enoki’s toe.

Bak de pladijsfilets in de helft boter en de helft olijfolie. Draai om en bak de andere kant ook even, kruid met peper en zout.

Verwarm de borden voor. Leg op elk bord een flinke lepel van de zachte puree. Leg hierop de gestoofde groentjes. Leg het stukje vis er schuin tegenaan en strooi er de venkelpollen over. Werk af met het kokkelsausje en de kokkels, deels in hun schelp.

 

Recept Ilse D'hooghe

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.