Pladijs met uienpuree, koolrabi, pijpajuin en krielaardappeltjes

Claudia Allemeersch
4

Pladijs:

  • 4 pladijsfilets met vel
  • scheutje olijfolie
  • 2 teentjes look
  • peper en zout

Krielaardappeltjes:

  • 12 krielaardappeltjes
  • takje rozemarijn
  • takje tijm
  • 1 lookteentje
  • 0,5 l kippenbouillon
  • snuifje zout

Uienpuree:

  • 1 grote zoete witte ui
  • 25 g boter
  • 0,5 dl witte wijn
  • peper en zout
  • 1 lepel gebakken en gedroogde stukjes ui (zo te verkrijgen in de handel)

Verhit de pan en voeg olijfolie toe.  Pel de look en voeg de teentjes toe aan de hete olie. Laat even meebakken (de looksmaak gaat over in de olie en geeft zo de vis straks een aangename smaak).

Leg de pladijsfilet in de pan met de velkant naar boven. Kruid met peper en zout. (we draaien de vis niet om, pladijsfilets zijn meestal niet al te dik)

Na een 3-tal minuutjes bakken is de vis gaar. Het vel bovenaan komt los te zitten. Dit mag je verwijderen.

Verwarm de kippenbouillon tot kookpunt en voeg hieraan de ongeschilde krielaardappeltjes toe, alsook de rozemarijn, tijm, gepelde look en een snuifje zout.

Laat de aardappelen 20 minuten koken en giet af. Overstrooi met grof zeezout.

Pel de ui en snijd grof. Laat boter smelten in een pan en voeg de ui toe. Laat verder sudderen, blus met de witte wijn. Voeg een beetje water toe indien nodig. Mix in de blender wanneer alle vocht verdwenen is. Kruid met peper en zout.

Schil de koolrabi en snijd doormidden. Snijd de koolrabi met een mandoline in zeer fijne schijfjes.  Verwarm water tot tegen het kookpunt, voeg een snuifje zout toe en pocheer hierin de schijfjes koolrabi gedurende 2 minuutjes. Laat uitlekken.

Maak de pijpajuintjes schoon en halveer ze. Laat de grillpan goed warm worden en grill de ajuintjes aan het snijvlak. Trek met een kwast een streep uienpuree van op de boord van het bord naar het midden toe. Overstrooi dit met gedroogde uitjes.

Schik hierbij de pladijsfilet, de krielaardappeltjes en de pijpajuin. Rol de koolrabi schijfjes in rolletjes en leg ze bij en rond de vis.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.