Pladijs in het groen

Number of persons
Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 1 kg pladijs
  • 80 g boter
  • 15 g fijngesneden sjalot
  • 1 grote teen look
  • 3 dl droge witte wijn
  • 5 dl visbouillon
  • 1 bouquet garni/kruidentuiltje van tijm, laurier en peterselie
  • 20 g maïzena
  • sap van 1 citroen
  • peper en zout
  • 100 g spinazieblaadjes geblancheerd & afgekoeld in ijswater
  • 15 g waterkers
  • 15 g kervel
  • 15 g peterselie
  • 10 blaadjes dragon
  • 15 g zuring
  • 20 g citroenkruid
  • 1 blaadje salie
  • 2 muntblaadjes
  • 15 g pimpernel

De pladijs heeft een bijzondere finesse. Zo delicaat dat hij elke bereidingswijze aankan en hij is redelijk van prijs. Een ideale vis voor een gezinsmaaltijd, en kinderen zijn er gek op!

Recept

Maak de vis schoon en verwijder de staart en de vinnen. Snijd de volledige vis in stukken van 5 cm en dompel ze 1 uur onder in stromend water.

Was alle kruiden en laat uitdruipen. Hak ze fijn en bewaar ze in een kom met het sap dat vrijgekomen is.

Laat de boter smelten in een pot en voeg de sjalot en de look toe. Laat een minuutje zweten op een zacht vuurtje zonder te kleuren. Gooi de stukjes uitgelekte pladijs in de pan met een beetje peper en zout en de bouquet garni. Zet het vuur hoger en schroei de vis op 3 minuten dicht. Draai regelmatig om. Koel af met witte wijn en visbouillon. Gaar nog 6 à 7 minuten verder.

Haal de stukjes pladijs uit de pot en kook de rest van het vocht in tot er een halve liter overblijft. Meng de maïzena met een eetlepel witte wijn om klonters te voorkomen. Bind nu het ingekookte vocht uit de pot met de maïzena. Breng gedurende 2 minuutjes aan de kook en haal de pot van het vuur. Voeg de spinazie, gehakte kruiden en hunsap toe. Meng grondig. Kruid af en breng op smaak met citroensap.

Leg de stukjes pladijs zachtjes in de saus op een bord.

 

Recept David Martin

 

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.