Ovenschotel met konijn, rode kool & mosterdpuree

Hoofdgerecht
Dagelijkse kost
4

Ik geef toe dat er wat werk is aan deze ovenschotel met konijn en rodekool, maar je kunt hem gemakkelijk van tevoren bereiden en twintig minuten voor je aan tafel gaat in de oven zetten.

Voor de rodekool:

  • ½ rodekool
  • 2 uien
  • 2 appelen
  • boter
  • 4 dl rode wijn
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels confituur
  • azijn
  • 5 jeneverbessen
  • 2 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • tijm
  • laurier

Voor het konijn:

  • 4 konijnenbouten
  • 200 g spek
  • 1 dikke ui
  • 2 tenen knoflook
  • 75 cl tafelbier
  • 2 eetlepels bloem
  • azijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels perensiroop
  • boter
  • laurier
  • tijm
  • peper
  • zout

Voor de aardappelpuree:

Voor de afwerking:

  • 50 g paneermeel
  • boter

Rodekool:

Smelt een klont boter in een kookpot.
Snijd de rodekool heel fijn met een mandoline of rasp.
Stoof de rodekool in de boter.

Pel en snipper de uien. Doe ze bij de rodekool.
Schil de appelen en verwijder het klokhuis. Rasp de appelen bij de rodekool.
Kneus de jeneverbessen en de kruidnagels. Stop ze in een kruidenbuiltje (of kruiden-ei) met de tijm, de laurier en de steranijs. Leg het kruidenbuiltje bij de rodekool.
Doe er de bruine suiker, de rode wijn, een scheutje azijn en de confituur bij. Roer goed om.
Zet een deksel op de kookpot en laat de rodekool 30 tot 45 minuten garen op een zacht vuur.

Haal het deksel van de kookpot als de kool gaar is zodat het vocht kan verdampen.

Konijn:

Smelt een klont boter in een kookpot.
Kruid de konijnenbouten met peper en zout.
Kleur het konijn rondom aan in de boter.
Pel en snipper de ui. Snijd het spek in reepjes. Kneus en pel de knoflook. Plet fijn met een mes.
Haal het konijn uit de kookpot.

Bak het spek in dezelfde pot en doe er vervolgens de uien en de knoflook bij.
Strooi de bloem over het spek met uien en laat kort mee bakken.
Leg het konijn terug in de pan. Giet er het tafelbier en een scheutje azijn bij. Doe er de mosterd, laurier, tijm en perensiroop bij. Kruid met peper en zout.
Zet een deksel schuin op de pan. Laat de bouten op een zacht vuur ongeveer 45 minuten garen.

Aardappelpuree:

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Giet af en plet tot puree met een klontje boter, een scheutje melk, mosterd en een eierdooier. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.

Afwerking:

Pluk het vlees van de konijnenbouten. Meng een deel van de saus met het vlees. Haal de laurierblaadjes eruit.
Doe het vlees in een grote ovenschaal.
Schep er de gare rodekool over.
Eindig met een laag aardappelpuree.
Strooi paneermeel over de aardappelpuree en leg er enkele klontjes boter op.
Zet onder de ovengrill tot er een bruine korst op komt.

You must have Javascript enabled to use this form.

Nieuwsbrief