Met honing gelakte kippenborst en gratin van wintergroenten

2
  • 1 middelgrote braadkip (ongeveer 1,2 kg)
  • 2 winterraapjes
  • 1/2 koolrabi
  • een half pakje veldsla
  • 50 g Brugge Oud (gemalen)
  • 2,5 dl room
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl olijfolie
  • het sap van een halve citroen
  • 3 el vloeibare honing
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 el kippenkruiden
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 koffielepel komijn
  • 1 mespunt chilivlokken
  • peper en zout

Meng de honing, het citroensap, de kippenkruiden, kerrie en paprika door de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Maak voorzichtig het vel van de kippenborstfilets wat los en steek telkens een takje rozemarijn onder het vel. Bestrijk de kip met het honingmengsel. Leg de kip op een rooster boven een braadslee. Braad de kip in een oven op 180°C tot hij gaar is. Voor een gemiddelde kip duurt dit ongeveer 95 minuten. De braadslee dient om het afdruipende vet op te vangen. Het is geen slecht idee om de kip tussendoor nog wat bij te lakken. Mocht het vel te sterk verkleuren, verlaag de oven dan naar 150°C.

Schil de wintergroenten en snijd ze in flinterdunne plakjes. Breng de room aan de kook met het teentje knoflook. Vis er de look weer uit en breng op smaak met zout, komijn en de chilipeper. Beboter 2 individuele ovenschaaltjes en schik er de groenten in. Giet er de room overheen. Dek de schaaltjes af met aluminiumfolie en zet ze zo’n 40 minuten bij de kip. Verwijder dan de folie, strooi de gemalen Brugge Oud over de gratin en bak nog eens ongeveer 10 minuten.

Laat de kip 10 minuten rusten voor je hem aansnijdt. Snijd de borstfilets van de kip en serveer deze met de gratin. Versier met veldsla.

Recept: Christer Elfving - Lekker Bewust
 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.