Mechelse koekoek met witte bonen en worst

4
75
  • 4 bouten van Mechelse koekoek
  • 6 komijnzaadjes
  • 12 korianderzaadjes
  • 3 jeneverbessen
  • 1 teen knoflook
  • 100 g zeezout
  • 1 bosje tijm
  • 1 tak rozemarijn
  • 500 g eenden- of ganzenvet
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kl zwartepeperbolletjes
  • 350 g witte bonen
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 4 tomaten
  • 1 kruidentuiltje (laurier, tijm, peterselie)
  • 2 blaadjes gesnipperde salie + wat extra
  • 2 el bladpeterselie, gehakt
  • 4 el olijfolie
  • 200 g rookworst
  • peper en zout

Rooster het komijn- en korianderzaad. Plet samen met de jeneverbessen en de knoflook fijn. Meng met het zout en wrijf de kip ermee in. Bestrooi met tijm en rozemarijn en laat een nacht in de koelkast. Overgiet de bonen met water. Laat 1 nacht weken.

Haal de kip uit de koelkast en dep droog. Verwarm de oven voor op 170°C. Doe de kip in een stoofpan en doe er ganzenvet bij tot die onderstaat. Voeg de laurier en peper toe. Zet in de oven en laat een uur garen.

Laat de bonen uitlekken. Zet ze in een grote pan onder water. Schil de wortel en snijd in stukken.

Pel en snipper de ui. Snijd de tomaten in blokjes. Doe alles bij de bonen, met het kruidentuiltje, de salie, peterselie en olijfolie. Laat 1 uur pruttelen op een zacht vuur tot de bonen gaar zijn.

Giet af en verwijder het kruidentuiltje.

Snijd de worst in plakken en doe die bij de bonen. Kruid met peper en zout.

Haal de kippenbouten uit het vet en leg ze ± 15 minuten in de oven.

Werk af met de bonen en salie.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.