Loempia van konijn met een witloofslaatje

4

Ik steek vandaag letterlijk een klassieker in een nieuw jasje. Konijn met pruimen, maar dan in een loempia. Ik geef er een lekkere salade met witloof en appel bij. Een fantastisch voorgerecht of, als je kleine loempia’s maakt, een smakelijk aperitiefhapje.

  • 4 konijnenbouten
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 2 flesjes bruin bier
  • 250 g gedroogde pruimen
  • boter
  • 4 eetlepels pruimensiroop
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 eierdooier
  • 1 pak vierkante loempiavellen
  • 5 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • peper
  • zout

Voor de witloofsalade:

  • 4 stronken witloof
  • 1 groene appel
  • ½ bussel bieslook
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepels zure room
  • een scheut appelazijn
  • een scheut walnotenolie

Smelt een klont boter in een pan.
Kruid de konijnenbouten met peper en zout. Kleur ze rondom in de boter.
Pel en halveer de uien. Snijd ze in halve ringen.
Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes.
Bind de laurier en de tijm met keukentouw samen tot een bouquet garni.
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
Haal het konijn uit de pan. Stoof de ui en de knoflook aan in hetzelfde vet. Leg er de kruidentuil bij.
Leg de bouten terug in de pan. Giet er het bier bij. Kruid met peper en zout. Doe er de pruimensiroop en de mosterd bij.

TIP: Je kunt het bruine bier ook vervangen door tafelbier.

Snijd de gedroogde pruimen in kleinere stukken. Doe ze in de pan bij het konijn.
Zet een deksel op de pan en laat het konijn 1 uur garen in de voorverwarmde oven.
Haal het konijn uit de oven en laat afkoelen.
Pluk het vlees van de botten. Doe het bij de saus en de pruimen en roer goed los.
Klop de eierdooier los met een scheutje water.
Leg wat vulling op een loempiavel. Doe wat van het losgeklopte ei op de randen.
Vouw zijkanten van het loempiavel naar binnen. Vouw dan de onder- en de bovenkant naar binnen en vorm een mooie loempia.

Witloofsalade:

Maak het witloof schoon en snijd het in lange repen.
Snijd de appel eerst in plakken en dan in reepjes (julienne).
Meng het witloof met de appel en kruid met peper en zout.
Meng de zure room met de appelazijn, een scheutje walnotenolie, peper en zout. Schep de dressing door de witloofsalade.
Snijd de bieslook niet te fijn en meng het met de witloofsalade.

 

Verwarm de friteuse tot 165 °C.
Bak de loempia’s goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer de loempia’s met de witloofsalade.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.