Lentepizza

Hoofdgerecht
Dagelijkse kost
4
45

Een pizza is volgens mij het lekkerst als je hem op een pizzaplaat in de barbecue bakt. Ik maak een pizza bianco, een witte pizza met asperges en een ei als topping.

Voor het pizzadeeg:

  • 250 g tarwebloem
  • 75 g roggebloem
  • 2 eetlepels gedroogde gist
  • 2 dl lauw water
  • een scheutje olijfolie
  • een snuif oregano
  • een snuifje zout

Voor de topping:

  • 1 bussel witte asperges
  • 1 rode ui
  • 100 g spinazie
  • 50 g rucola
  • enkele takken basilicum
  • 1 teen knoflook
  • 125 g zure room
  • 4 plakjes gerookte ham
  • 150 g harde kaas
  • 125 g mozzarella
  • 4 eieren
  • olijfolie
  • balsamico-azijn
  • een snuif gedroogde salie
  • een snuif gedroogde rozemarijn
  • peper
  • zout
Je kunt parmezaan gebruiken, maar ook cheddar of een andere harde kaas.

Stook de barbecue goed hoog.

Deeg:

Doe de tarwebloem met de roggebloem in de kom van de keukenmachine. Strooi aan de ene kant een snuifje zout en aan de andere kant het zakje droge gist. Zorg dat gist en zout elkaar niet raken.
Doe er een beetje lauw water bij en zet de keukenmachine aan. Laat even draaien en giet er beetje bij beetje het water bij. Het is mogelijk dat je wat minder water nodig hebt dan aangegeven in het recept.
Voeg een scheutje olijfolie toe en kruid met oregano. Laat de keukenmachine een hele tijd op laag toerental draaien tot je een elastisch deeg hebt.
Verwarm de oven voor op 30 °C (de laagste stand).
Doe het deeg in een kom en span er plastic folie over. Laat het 2 uur rijzen in de lichtjes warme oven.

TIP: Je kunt het deeg ook laten rijzen op een warme plaats waar geen tocht is.

Topping:

Schil de asperges en snijd de vezelige uiteinden weg.
Doe de asperges in een kookpot met koud water en een snuif zout. Breng het water aan de kook.
Kruid de zure room met peper, zout, salie en rozemarijn. Kneus en pel de knoflook. Snipper het teentje en plet het met een mes. Doe de pulp bij de zure room.
Pel en halveer de ui. Snijd hem in halve ringen.
Spoel de rucola en de spinazie. Haal de blaadjes van de basilicum. Meng de spinazie met de rucola en de basilicum. Sprenkel er een scheutje olijfolie en een likje balsamicoazijn over.
Haal de asperges uit het water en snijd ze in stukjes.
Trek de mozzarella in stukken.
Rasp de harde kaas.

Trek de ham in kleinere stukjes.

Afwerken en serveren:

Laat de pizzasteen goed warm worden in de barbecue (of in oven).
Bestuif het werkblad met bloem. Kneed het deeg nog een keer door en rol het uit met een deegroller.
Verdeel het deeg in twee of vier porties (voor twee grote of vier kleinere pizza’s).
Leg de bodem met een pizzaschep op de pizzasteen in de barbecue. Sluit het deksel.
Laat de bodem 1 minuut bakken op de hete pizzasteen. Zo komt er al wat lucht in het deeg en kun je hem gemakkelijker op de pizzasteen schuiven als hij belegd is.
Verdeel de zure room over de bodem. Strooi er geraspte kaas over en leg er stukjes mozzarella op.
Ga verder met de rode ui en asperges. Kruid met oregano en doe er een likje olijfolie op.
Leg de pizza met behulp van de pizzaschep op de pizzasteen. Breek in het midden een ei.
Laat de pizza ongeveer 5 minuten bakken in de barbecue (of oven).
Werk de pizza af met de spinazie-rucolasalade en stukjes gerookte ham.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.