Klassiek varkensgebraad

Partner

Geert Van Der Bruggen

Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
Bereidingstijd

75

Ingrediënten

Heerlijk met in de oven gebakken aardappelen en groenten.

Recept

Haal het vlees 20 minuten op voorhand uit de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 200°C.

Als het gebraad een vetrandje heeft, laat je dat er beter aan. Dit smelt tijdens het braden weg, zorgt voor extra smaak en voorkomt dat het vlees uitdroogt. Niets dan voordelen dus.

Bind het vlees eventueel op voor een mooie gelijke vorm. Kruid het vlees op het allerlaatste moment met peper, zout en wat nootmuskaat en schroei het rondom dicht in hete boter.

Doe het gebraad over in een ovenschaal en giet er het bakvet overheen. Leg enkele klontjes koude boter rondom.

Zet het vlees in de oven en draai de thermostaat terug naar 180°C. Bak 15 minuten en verlaag de temperatuur dan naar 150°C. Bak nog eens 45 minuten.

Ideaal is het vlees uit de oven te halen bij een kerntemperatuur van maximum 69°C. Dan is het net niet volledig gaar. Als je met de vingers in de uiteinden van het gebraad duwt, moet het stevig aanvoelen.

Arroseer tijdens het braden regelmatig met de braadjus om uitdroging van de buitenzijde tegen te gaan.

Laat het vlees 15 tot 20 minuten rusten op een warm bord, afgedekt met aluminiumfolie. Het zal nog wat doorgaren en perfect sappig blijven. Tijdens het nagaren zal de temperatuur in de kern nog 1 tot 2 graden stijgen.

Een kerntemperatuurmeter in huis halen kan zeker voor het braden van varkensvlees veel problemen vermijden. Voor de perfectionisten: varkensgebraad met een kerntemperatuur van 69°C is mooi rose, bij 75°C is het volledig gegaard. Kenners beschouwen 71°C als de ideale temperatuur.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.