Kip uit de oven met prei, witbier en geplette aardappel

Hoofdgerecht
Gerechten met bier
Ovenschotels
4
  • 1 braadkip (in stukken gesneden, de billen en borsten nog eens gehalveerd)
  • 1 kg zachtkokende aardappelen
  • 8 staven niet te dikke prei
  • 1 flesje witbier
  • 2 dl kippenbouillon
  • 1 citroen
  • enkele takjes citroentijm
  • 200 g boter
  • nootmuskaat
  • peper en zout
     

Kuis de prei en snijd het donkergroene deel weg. Snijd het witte en bleekgroene gedeelte in stukken van ongeveer 5 cm lang.

Kruid de kip met peper en zout en bak goudbruin in 25 g boter. Haal de kip terug uit de pan. Blus de pan met het bier en roer de aanbaksels los. Giet er de bouillon bij en breng aan de kook.

Schik intussen de prei in een licht beboterde ovenschotel en giet er de inhoud van de pan overheen. Rasp de schil van de citroen er overheen, kruid met peper en zout en de citroentijm.

Leg de kip op de prei en dek af met aluminiumfolie. Bak 30 minuten in een oven op 180°C en verwijder de laatste 10 minuten de folie.

Schil intussen de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en laat ze goed drogen op het vuur. Kneus de aardappelen met een lepel. In geplette aardappelen mogen nog stukjes zitten. Roer er de rest van de boter, peper, zout en nootmuskaat door.

You must have Javascript enabled to use this form.

Nieuwsbrief