Kersttaart

6
60

Voor de biscuits:

  • 360 g ongezouten boter 
  • 800 g witte suiker 
  • 8 eieren 
  • zeste en sap van 4 citroenen
  • 800 g bloem
  • 8 tl bakpoeder
  • 480 ml melk
  • snufje zout

Voor de cream cheese frosting:

  • 400 g ongezouten roomboter
  • 600 g stevige roomkaas
  • 2 tl vanille-extract
  • 400 g bloemsuiker

Voor de koekjes:

  • 200 g boter
  • 150 g suiker
  • 50 g vanillesuiker
  • 1 ei
  • 400 g bloem
  • koekjesuitsteker in de vorm van een hert

Extra benodigdheden:

  • 2 ronde bakvormen van 20 cm
  • 2 ronde bakvormen van 15 cm
  • stevige satéprikkers/rietjes
  • taartkarton van 15 cm
  • verse rozemarijn

Voor de biscuits:

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 160°C (hete lucht).

Mix de boter met de suiker. Mix de eieren er 1 voor 1 door. Meng de bloem, het bakpoeder en de zeste en het sap van de citroenen erdoor. Meng er een goede snuf zout door. Meng de melk erdoor.

Vet 2 bakvormen van 20 cm en 2 van 15 cm in met boter. Verdeel het beslag over de vormen en zet 30 minuten tot 1 uur in de oven (afhankelijk van de oven). Check na 30 minuten of de cakes gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken. Er mag geen beslag aan de prikker hangen wanneer je hem eruit haalt. Is dit wel het geval: laat de cake dan nog wat langer in de oven staan.

Haal de cakes wanneer ze klaar zijn uit de oven en laat goed afkoelen.

Voor de cream cheese frosting:

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Klop de boter enkele minuten op. Voeg de roomkaas en het vanille-extract toe. Mix er op lage snelheid beetje bij beetje de bloemsuiker door. Mix alles nog eens door op hoge snelheid.

Is je crème te slap? Voeg dan extra bloemsuiker toe of laat het even opstijven in de koelkast.

Voor de koekjes:

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Mix de suiker met de boter. Voeg het ei toe. Voeg de bloem toe. Verpak het deeg in folie en laat het minstens 1 uur opstijven in de koelkast.

Rol het deeg uit, steek er koekjes uit. Bak ze 10 à 12 minuten in de oven. Laat de koekjes afkoelen en uitharden.

Opbouw van de cake:

Snijd de 4 cakes doormidden. Smeer een laag cream cheese frosting op de onderste plak cake van de eerste cake (van 20 cm). Leg hierop de bovenste plak cake van de eerste cake en smeer er cream cheese frosting op. Leg nu de bovenste plak cake van de tweede cake hier ondersteboven op.  Smeer er cream cheese frosting op. De onderste plak van de tweede cake heb je niet nodig, die kan je invriezen. Herhaal dit voor de cake van 15 cm.

Prik enkele rietjes in het midden van de taart van 20 cm en knip deze af zodat ze net niet meer uitsteken. Leg hier het taartkarton op en daarna de afgewerkte cake van 15 cm.

Werk af met de koekjes en de rozemarijn. 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.