Kaashapjes

Geert Van Der Bruggen
4

Voor de toast met jelly van aardbei

  • 4 dikke plakjes halfharde geitenkaas met fenegriek
  • 1 kg diepgevroren aardbeien (of 1/2 l sap van aardbei)
  • 4 gelatineblaadjes of 4 g agar-agar
  • 4 sneetjes noten- of rozijnenbrood
  • 1 pakje rucola
  • olijfolie
  • 2 el geroosterde pijnboompitten

Voor het polenta kroketje

  • 75 g maïsgriesmeel voor polenta (snelkook)
  • 5 dl kippenbouillon
  • 200 g pittige roomkaas (bv. Wynendale)
  • een handvol gedroogde abrikoosjes
  • een handvol witte rozijnen
  • 1 dl appelazijn
  • 2 el suiker
  • 1 chilipepertje
  • 1 vingerdik stuk gember
  • 2 eieren
  • broodkruim
  • arachideolie
Drink er een blond bier van hoge gisting bij.

Laat de abrikoosjes en rozijnen een nachtje zwellen in water en laat ze nadien terug uitlekken.

Voor de toast met jelly van aardbei

Laat de aardbeien ontdooien en vang het sap op. Recupereer een halve liter van dit sap en breng het aan de kook. Los er de geweekte gelatineblaadjes of de agar-agar in op en stort in een vorm. Zorg ervoor dat het mengsel ongeveer 2 cm hoog staat. Laat opstijven in de koelkast.

Toast het brood en leg er een plakje kaas op. Snijd even grote plakjes uit de jelly en leg die er bovenop.

Werk af met een slaatje van rucola op smaak gebracht met olijfolie en pijnboompitjes.

Voor het polenta kroketje

Breng de kippenbouillon aan de kook en roer er het griesmeel door. Blijf drie minuten roeren om de polenta te garen. Snijd de kaas in stukjes. Haal de polenta van het vuur en roer er de kaas door. Stort het mengsel in een vorm en strijk mooi plat. Laat de polenta opstijven in de koelkast.

Breng voor het sausje de azijn aan de kook met de suiker. Snijd de gember en het pepertje in stukken en doe ze er bij met de geweekte vruchten. Laat rustig sudderen tot het grootste deel van het vocht is verdampt.

Snijd mooie vormpjes uit de polenta en haal ze door de losgeslagen eieren en vervolgens het broodkruim om te paneren. Bak de polenta goudbruin in arachideolie.

Doe de gedroogde vruchten met het resterende kookvocht in een blender en mix tot een gladde saus. Lepel een klein beetje van deze chutney op de kroketjes.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.