Haas van bij ons

Claudia Allemeersch
4
75
  • 4 hazenruggen
  • 30 g boter om de karkassen aan te stoven
  • 30 g boter om de saus op te werken
  • 30 g boter om de hazenfilets te bakken
  • 2 dl rode wijn
  • 1 ui
  • 1 kruidnagel
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • 1 teentje look
  • 2 el veenbessen
  • 50 ml water + 50 g suiker
  • 2 dl kalfsfond
  • 100 g ganzenvet
  • 6 middelgrote aardappelen
  • gemalen peper en zout
  • 1/4 kg spruiten

Snijd de filets van de rug.

Stoof de karkassen aan in een weinig boter en blus af met de rode wijn. Voeg er fijngesneden ui aan toe, de kruidnagel, tijm en laurier en fijngesnipperde look. Overgiet met de kalfsfond. Laat alles 1 uur sudderen.

Zeef het mengsel. Werk de saus op met peper en zout en een paar klontjes koude boter.

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke schijven van ongeveer 2 centimeter en steek er met een vormpje cirkeltjes uit. Plaats ze allemaal in een schaal en overgiet met gesmolten ganzenvet. Kruid af met peper en zout. Bak de aardappelen gedurende 25 minuten in de oven (200 °C).

Doe het water en de suiker in een pannetje en gaar de veenbessen gedurende 10 minuten.

Maak de spruitjes schoon, trek de blaadjes uiteen en blancheer ze kort in kokend water. Haal uit en laat schrikken in ijswater zodat de groene kleur behouden blijft.

Laat een klontje boter hazelnootbruin worden en korst de filets mooi bruin, kruid met peper en zout. Laat ze nog even bakken, aan elke kant 1,5  minuut.

Haal de filets uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.

Dresseer: schik de filets op het bord. Schik er de aardappeltjes bij, samen met de spruitenblaadjes die gevuld zijn met de veenbessen.

Werk af met de saus.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.