Griet met peterselie-mayonaise, komkommer en romanesco

Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
(Voor)bereidingstijd

(20) 30

Ingrediënten

Peterselie-mayonaise

Afwerking

  • enkele zuringblaadjes (of waterkers of dragon)
  • 1 bot peterselie

Dankzij de stevige textuur is griet ideaal om te zouten en te garen in olie.

Recept

Was 1 bot peterselie en laat een nachtje drogen in een oven op 60°C. Vermaal de gedroogde peterselie met een cutter tot poeder.

Maak zelf mayonaise. Breek de eieren en kluts de eidooiers met een beetje water. Gebruik een mixer en voeg zachtjes 500 g zonnebloemolie toe totdat je een homogene massa krijgt. Voeg nu ook de gewassen peterselie toe en mix fijn met de mayonaise.

Snijd een halve komkommer in grove ongelijke stukken. Bak ze aan één kant in de pan met een scheutje zonnebloemolie. Kruid af met peper en zout. 

Snijd de andere helft van de komkommer in dunne plakken (gebruik hiervoor best een mandoline). Marineer de komkommerplakjes enkele minuten in het sap van ½ citroen en peper en zout.

Mix de romanesco in de blender tot kleine stukjes. Meng nadien met een beetje zonnebloemolie en peper en zout.

Giet voldoende zonnebloemolie in een diepe ovenschaal. Verwarm voor in de oven op 60°C. Wanneer de olie warm is, voeg je de grietfilets toe.

Laat nog 4 minuten verder garen in de oven op 60°C. Breng de griet op smaak met zout en sap van ½ citroen.

Maak met een lepel enkele cirkels met peterselie-mayonaise op het bord. Leg de vis in het midden van het bord. 

Drapeer de komkommerplakjes op de vis en de stukken komkommer ernaast. Lepel een beetje romanesco-stukjes naast de komkommer en werk af met enkele zuringblaadjes en gedroogde peterselie.



Recept Jason Blanckaert

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.