Griet ’en cocotte' met risotto, prei en sherry

Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
(Voor)bereidingstijd

(15) 60

Ingrediënten

Risotto:

  • 100 g risotto-rijst
  • 4 dl gevogeltebouillon
  • 2 dl room
  • 4 sjalotten
  • 30 g parmezaan
  • 20 g boter

Saus:

  • 5 dl gevogeltebouillon
  • 1 dl sherry
  • 2 cl sherry-azijn
  • 150 g rauw brood of pizzadeeg
  • 1 verse truffel
  • bieslook voor afwerking

De truffel kan vervangen worden door garnalen. Voeg deze pas op het laatste toe. De manier van werken is vacuumkoken van in de jaren stillekes op de Leuvense stoof.

Recept

Fileer de griet, verwijder het vel en snijd in schijfjes.

Snijd de prei in brunoise en was.

Stoom voor de risotto de rijst in gezouten water. Maak een saus met de gevogeltebouillon en de ½ van de versnipperde sjalot. Voeg de room toe en laat inkoken tot een dikke soep. 

Voeg de warme saus bij de warm gestoomde rijst. Meng voorzichtig en dek af met plastiekfolie. Laat 10 minuten rusten, voeg dan de parmezaan en de boter toe.

Voeg voor de saus de rest van de sjalot bij de kippenbouillon en laat tot de helft inkoken. Voeg de sherry en de sherry-azijn toe, breng op smaak.

Snijd de truffel in dunne plakjes.

Doe de risotto in de cocotte en doe daarop de rauwe prei. Schik er de griet en de truffel op. 

Plaats het deksel op de cocotte en bevestig het pizza- of brooddeeg rond het potje en het deksel.

Plaats in de oven gedurende 15 minuten op  200°C.

Verwijder het deksel en lepel er de warme sherrybouillon op. Werk af met wat versnipperde bieslook.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.