Goujon van tong met witte wijn en witloof

4
  • 600 gram filet van tong
  • 8 chiconettes, mini witloof
  • 100 gram melk
  • peper en zout
  • 250 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 40 gram peterselie
  • 650 gram bintje aardappelen
  • 200 gram witte wijn (droog)
  • 1 sjalot
  • 50 gram room
  • 2,5 l arachideolie
De tongfilets kunnen gebakken worden in geklaarde boter of gefrituurd in olie in een pan of friteuse.

Kook de aardappelen gaar in gezouten water.

Bruin de chiconettes in boter.
Voeg 2 el water aan de chiconettes toe en sluit de pot af met een deksel.
Laat het witloof onder geregeld roeren op een zacht vuurtje garen.
Maak een puree van de aardappelen, voeg boter en room toe en smaak af.
Houd warm aan de kant.

Stoof de sjalot in boter, voeg de wijn toe en reduceer het mengsel tot op de helft.
Voeg op het einde de room toe.
Mix de witte wijnsaus met een staafmixer.
Zeef. Kruid af met peper en zout.

Snijd de tongfilets in repen van 2 cm breed, kruid met peper en zout, doe ze in de melk en juist voor het bakken in de bloem.
Goed afkloppen.
Verhit de geklaarde boter, arachideolie of friteuse tot 180°C.
Leg een voor een de reepjes tong erin en laat een minuut of 2 frituren.
De tongreepjes moeten een knapperig korstje hebben.
Frituur de peterselie heel kort in de hete boter, arachideolie of friteuse tot krokant.

Je serveert de chiconettes met de puree en de coujons van tong.
Werk af met de saus en de gefrituurde peterselie.

De tongfilets kunnen gebakken worden in geklaarde boter of gefrituurd in olie in een pan of friteuse.

Voor de geklaarde boter:

Laat  de boter rustig smelten, zeker een uur op voorhand.
De boter zal in een witte massa en heldere olie splitsen.
Je dient beide te scheiden door de olie af te scheppen of de witte massa naar de bodem te doen zakken.
Dit noemt men boter klaren.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.