Gevulde krielaardappelen met varkenspoot en gekonfijte tomaten

4
  • 2 kg varkenspoten
  • 12 krielaardappelen
  • 12 gekonfijte tomaten
  • 2 versnipperde sjalotjes
  • 20 g pijnboompitten (gegrild)
  • 1 vitelotte (paarse aardappel)
  • 50 cl kalfsjus
  • 10 cl porto
  • 4 takjes tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 eetl gehakte platte peterselie
  • 1/2 eetl gehakte bieslook
  • klontje boter
  • 25 g gezouten of gerookte spekblokjes
  • 10 cl truffeljus en geraspte truffel in seizoen
  • 100 g aardpeer
  • 25 cl melk
  • arachideolie
  • peper en zout

Voor de bouillon:

Zet de varkenspoten op in water met wortelen, prei, ui, laurier, tijm en rozemarijn tot deze volledig gaar zijn. (Reken 3 tot 4 uur).
 
Kook de gewassen, ongeschilde aardappelen in gezouten water.
Snijd ze doormidden en hol ze uit met een lepeltje.
Verwijder al de beentjes en het vel van de varkenspoot. Hak het vlees in kleine stukjes.
Verwerk vlees met de helft van de sjalotsnippers en met de gehakte gekonfijte tomaten, bieslook, peterselie en gehakte knoflook en de gegrilde pijnboompitten. Kruid met peper en zout.
 
Zet de rest van de sjalotjes aan in olijfolie. Voeg tijm toe. Blus met de porto, en laat goed koken.
Giet er vervolgens de kalfjus op. Werk de saus af met peper en zout en een klontje boter.

Kook de geschilde aardpeer in de melk en maak er puree van.
Schaaf wat fijne schijfjes van de geschilde paarse aardappel, was en droog ze goed.
Frituur ze in arachideolie.
Bak de stukjes spek in een pan en droog ze gedurende een half uur in de oven die staat afgesteld op 120°C.
Mix ze vervolgens fijn tot poeder.

Leg de uitgeholde aardappeltjes op het bord, vul ze met de varkenspoot en druppel er wat saus overheen.
Werk af met aardpeerpuree, takje tijm en wat spekpoeder, daarbovenop een schijfje gefrituurde paarse aardappel.
Leg naast een van de aardappelen een stuk gekonfijte tomaat.
 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.