
- 4 moten rog van 150 g
- 4 bussels jonge of kleine winterprei
- 500 g ongepelde grijze Noordzeegarnalen
- 1 scheut witte wijn
- klontje boter
- 1 teen knoflook
- 1 sjalot
- 1 wortel
- 1 stengel selder
- beetje tijm en 1 laurierblaadje
- 2 stukjes steranijs
- 1 koffielepel tomatenpuree
- peper en zout
- cayennepeper
Pel de garnalen. Snijd de wortel, sjalot, selder en look fijn. Stoof de garnaalpellen aan met een scheutje olijfolie en de groenten, tijm en laurier. Voeg nadien de tomatenpuree toe en blus met een beetje witte wijn. Laat even inkoken en zet onder in water. Laat 20 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Zeef het geheel en laat tot 1/3de inkoken met de 2 stukjes steranijs. Kruid af met cayennepeper en zout.
Was de prei, kruid met peper en zout en stoof de volledige prei op een zacht vuurtje met een beetje boter.
Kruid de rog met peper en zout en stoom hem 5 minuten in een stoompot.
Lepel de jus kriskras op een bord. Leg een busseltje prei in het midden. Drapeer de rog op de prei en strooi de garnalen over het bord ter afwerking.
Recept Erwin Denys