Geroosterde zeeduivel met pompoenrisotto, dooierzwam en eekhoorntjesbrood

6
60
  • 1 schoongemaakte zeeduivelmoot van 1,5 kg op been
  • 20 g gehakte rozemarijn
  • 10 g gehakte tijm
  • 20 g grof zeezout
  • zeste van 1 citroen
  • 150 ml koolzaadolie
  • 1 redcurrypompoen
  • 1 tak rozemarijn
  • 1 tak tijm
  • zeste van 1 citroen
  • 150 ml koolzaadolie
  • 400 g risottorijst, bij voorkeur een nachtje laten weken in water
  • 100 g gesnipperde sjalot
  • 20 g venkelzaad
  • 4 lookteentjes
  • 300 ml witte wijn
  • 600 ml kippenbouillon
  • sap van ½ citroen
  • 1 bot peterselie
  • 150 ml melk
  • 300 ml koolzaadolie
  • 50 g platte kaas
  • sap van ½ citroen
  • 2 stuks eekhoorntjesbrood
  • 300 g dooierzwam
  • boter om te bakken

Zeeduivel roosteren


Controleer de zeeduivelmoot op vliezen en verwijder indien nodig. Rooster de moot in een warme grillpan tot hij mooi gekleurd is. Leg de moot in een
ovenschaal en wrijf hem in met de kruiden en de olie. Laat nog 15 minuten garen in een op 160°C voorverwarmde oven.

Pompoen voorbereiden

Was de pompoen en snijd hem in blokjes van 3 cm op 3 cm. Leg de pompoenblokjes in een vuurvaste schotel met de olie, rozemarijn, tijm en citroenzeste. Gaar 45 minuten in de voorverwarmde oven op 160°C°.

Pompoenrisotto

Stoof de risottorijst blond aan samen met venkelzaad, look, en gesnipperde sjalot. Bevochtig met witte wijn en laat langzaam garen tegen het kookpunt. Voeg de kippenbouillon beetje bij beetje toe tot de rijst alle vloeistof heeft opgenomen, voorzichtig roerend om de rijstkorrels niet te breken. Als de rijst gaar is, meng je de stukken pompoen eronder. Breng op smaak met het citroensap.

Peterseliecrème

Voeg de peterselie bij de melk en mix fijn. Voeg de olie toe en mix tot een gladde massa. Lepel de platte kaas eronder en breng op smaak met het citroensap.

Champignons

Snijd het eekhoorntjesbrood en dooierzwam in mooie plakken en bak ze in ruim boter beetgaar.

Afwerking

Het mooie stuk zeeduivel presenteer je apart in een schaal in het midden van de tafel en versnijd je voor je tafelgenoten. Dit gaat het makkelijkst door het mes naast het been te laten glijden. Zet de risotto, de gebakken champignons en peterseliecrème in een tweede schaal op tafel of serveer in aparte borden.
 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.