Gekonfijt buikspek met krielaardappeltjes, tijm en uiencompote

4

Voor de saus:

  • 25 g suiker
  • 30 cl balsamico-azijn
  • 50 cl kalfsfond

Voor de pekel:

  • 3 l water
  • 170 g grof zout
  • 350 g suiker
  • 3 takjes verse tijm
  • laurierblaadjes
  • 4 stukjes steranijs
  • 2 stukjes kruidnagel

Voor de bouillon:

  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 blad laurier
  • peper en zout

Voor de uiencompote:

  • 4 uien, fijngesneden
  • 25 g griessuiker
  • peper en zout
Voeg alle ingrediënten voor de pekel toe aan het water.
Laat al roerend even aan de kook komen zodat zout en suiker oplossen. Laat afkoelen.
Als het spek niet gepekeld is, leg dan het vlees eerst anderhalf uur in de pekel.
Spoel het spek daarna af en droog het.

Maak een bouillon door de grof gesneden wortel, ui en de kruiden gedurende 20 minuten te laten koken onder deksel.
Leg het spek in de bouillon.
Braiseer het spek vervolgens gedurende 24 uur in de oven die staat afgesteld op 80°C.

Kook de aardappeltjes gaar en bak ze vervolgens in wat olijfolie met wat tijm ertussen.
Laat de fijngesneden uien zweten op een zacht vuur, tot een compote. Kruid met peper, zout en suiker.
Haal het spek voorzichtig uit de bouillon en laat uitlekken.
Bak het vervolgens op zijn velkant tot het krokant is.
 
Smelt voor de saus suiker in de pan, blus met azijn en voeg de kalfsfond erbij.

Snijd het buikspek in gelijke stukken.
Schik een stuk op ieder bord.
Leg er wat van de uiencompote naast en plaats er enkele schijfjes van de krielaardappel bij, met daartussen een takje tijm.
Werk af met de saus.
 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.