
Ingrediënten
Wijting
- 4 wijtingen van 350g
Witloof-wijtingsla
- wijting in stukjes (van de staart)
- 8 witloofstronkjes
- 1/8 ijsbergsla
- 1 citroen
- 1 el volle room
- peper en zout
Gestoofd witloof
- 40 witloofblaadjes
- 1 el honing
- 20 g boter
- 1 knoflookteentje, geplet
- 1 laurierblad
- ½l water
Afwerking
- Mosterd
- fleur de sel
Recept
Wijting
Fileer de wijtingen of vraag dit aan je vishandelaar. Snij de staart (ong. 5 cm) van de filets, verwijder het vel van de staart en houd ze apart.
Leg van elke wijting de beide filets op mekaar, velkant naar buiten, en rol ze op in plastiekfolie. Snij door de plastiekfolie het vel van de filets in en rol er opnieuw folie rond.
Stoom 4 minuten in een stoomoven of in een stoommandje boven kokend water. Stop het garen door de vis onder te dompelen in koud water.
Pak de visfilets uit, kleur de velkant met de keukenbrander, strijk in met koolzaadolie en breng op smaak met peper en zout. Gaar de visfilets voor het serveren 4 minuten in de oven op 160°C.
Gestoofd witloof
Haal van elk witloofstronkje 5 blaadjes. Verhit de honing, boter, knoflook, laurierblad en water in een kookpot. Pocheer de witloofblaadjes 3 minuten tot ze zacht zijn.
Witloofsla
Snij de visstaartjes zeer fijn, besprenkel met citroensap en laat even marineren. Snij de witloofstronkjes en de ijsbergsla fijn, meng er een eetlepel room en de gemarineerde wijting onder. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
Afwerking
Schik de witloofsla in een halve maan op het bord. Plaats 10 gestoofde witloofblaadjes rechtop tegen de witloofsla en garneer er de visfilet naast. Werk af met fleur de sel en wat mosterd.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel nieuw recept
Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.
Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.