Gebrande griet met gekonfijte prei, oude kaas en kappers

Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
(Voor)bereidingstijd

(10) 30

Ingrediënten

  • 300 g grietfilet
  • 1 potje kappers
  • zonnebloemolie
  • 2 stronken prei
  • 100 g oude kaas (Oude Bastiaansen of Brugge Oud)
  • enkele takjes mosterdbloem (of waterkers, iets pittigs)

Vinaigrette:

  • olijfolie (of zonnebloemolie)
  • rode wijnazijn

Ingrediënten die van naturen zout van smaak zijn, zoals kaas en kappertjes maken de toevoeging van zout overbodig.

Recept

Leg de kappertjes in een ovenschotel op 60°C in de oven. Laat een nachtje drogen. Mix de droge kappertjes nadien fijn met een cutter of een mixer. Dit poeder vormt een zoutvervanger.
Leg de grietfilets op een ovenplaat en brand ze langzaam af met een bunsenbrander totdat de vis gaar is.
Alternatief: Bak de vis 2 minuten in de pan met een beetje zonnebloemolie.
Zet een ovenschotel met flink wat zonnebloemolie in de oven op 180°C totdat de olie verwarmd is. Spoel intussen de prei en halveer de prei nadien in de dwarsdoorsnede. Snij in schuine stukken van 5 cm lang. 
Dompel de preistukken volledig onder in de warme zonnebloemolie en laat 10 minuten garen op 180°C. Maak intussen een vinaigrette met rode wijnazijn en olijfolie.
Verbrokkel de oude kaas. Leg een stukje grietfilet op het bord en dresseer de prei en de stukjes oude kaas errond. Werk af met mosterdbloem en strooi de gedroogde kappertjes over het bord.


Recept Jason Blanckaert

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.