Fabada

4
(100) 50

Een Spaanse klassieker met verschillende soorten vlees: spek, witte pens, zwarte pens en verse chorizo. Daarbij komen witte bonen. Het is een oude soort soep of stoofschotel uit het noorden van Spanje.

  • 200 g gedroogde witte bonen
  • 1 zwarte pens
  • 1 witte pens
  • 2 verse chorizoworsten
  • 200 g spek
  • 3 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 70 g tomatenpuree (concentraat)
  • een toef harissa
  • 4 dl witte wijn
  • 800 g tomatenblokjes (blik)
  • 1 l groentebouillon
  • enkele takjes peterselie
  • olijfolie
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 2 potjes saffraan
  • 1 tak rozemarijn
  • gerookt paprikapoeder
  • zout

Week de bonen een nacht in koud water.

Verwarm de groentebouillon.
Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Zet een grote kookpot op het vuur met een flinke scheut olijfolie.
Snijd de pensen, de chorizo en het spek in stukken. Bak al het vlees in de olie.

Pel en snipper de uien niet te fijn.
Haal het vlees uit de kookpot. Bak de uien in dezelfde vetstof.
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen. Stoof ze met de uien.
Bind de tijm, laurier en rozemarijn samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het in de kookpot.
Doe er de tomatenpuree en de harissa bij. Laat even mee bakken.
Voeg er de saffraan en een snuif gerookt paprikapoeder aan toe.
Blus met de witte wijn. Laat even doorkoken. Voeg er de tomatenblokjes en een scheutje water aan toe. Kruid met een snuif zout.
Giet de bonen af. Doe ze in de kookpot. Leg er ook het vlees weer in.
Giet er de bouillon bij. Zet een deksel op de pan en laat minstens 1,5 uur garen in de voorverwarmde oven.

Snipper de peterselie.

Serveer de ovenschotel met wat fijngesnipperde peterselie. Geef er brood bij.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.