Dipsausjes en aardappelchips
Ingrediënten
Voor de guacamole:
- 3 avocado’s
- 1/2 limoen
- een scheutje lijfolie
- peper en zout
- tomaat, fijn gesneden
Voor de mayonaise:
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eieren
- 4 dl arachideolie
- 1 eetlepel citroensap
- peper en zout
voor de cocktailsaus:
- 4 eetlepels zelfgemaakte mayonaise (zie recept mayonaise)
- 1 eetlepel ketchup
- 1 eetlepel vers geperst appelsiensap
Voor de aardappelchips:
- 500 gr vastkokende aardappelen
- plantaardige frituurolie
- zout
Leg de pit van de avocado in de guacamole om verkleuren tegen te gaan.
Gebruik arachideolie om mayonaise te maken en geen olijfolie want die gaat gemakkelijk schiften en maakt brokjes in je mayonaise i.p.v. een mooie gladde saus.
Gebruik het sap van een appelsien om je cocktailsaus een extra lekkere smaak te geven.
Recept
Recept guacamole
Snij 3 avocado’s in twee en haal er de pit uit. Haal met een lepel het vruchtvlees uit de avocado.
Doe het vruchtvlees in de blender, samen met het sap van een halve limoen en een scheutje olijfolie. Kruiden met peper en zout.
Mix dit tot een gladde saus met de blender of de mixer. Als het klaar is, meng er een fijngesneden tomaatje onder.
Recept mayonaise
Doe twee eitjes in een maatbeker. Doe er 1 eetlepel mosterd bij. Giet er de arachideolie bovenop.
Mix dit (maximum 1 minuut) en giet er ondertussen langzaam nog wat arachideolie bij tot wanneer het eruit ziet als mayonaise.
Voeg er het sap van een halve citroen bij en kruid met peper en zout.
Recept cocktailsaus
Doe 4 eetlepels zelfgemaakte mayonaise in een kommetje. Meng er 1 eetlepel ketchup bij.
Knijp het sap van een appelsien uit en meng ongeveer 1 eetlepel onder de cocktailsaus.
Recept aardappelchips
Laat de schil aan de aardappel en snij fijne schijfjes van de aardappel.
Was de aardappelchips om er het zetmeel af te wassen zodat de chips niet aan elkaar plakken. Droog de chips af in een propere keukenhanddoek.
Nooit teveel chips in 1 keer bakken maar leg de chips mooi naast elkaar in de frituurpan en frituur ze kort (een minuutje of twee).
Laat de chips even afkoelen op een bordje met huishoudpapier vooraleer op te dienen. Kruid met peper en zout.
Dien de sausjes op met in stukjes gesneden groenten: wortels, komkommers, bloemkool, kerstomaatjes,…
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel nieuw recept
Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.
Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.