Chocoladeflan met granité van melkschuim

4
  • 3 dl sterke koffie
  • 1 blaadje gelatine
  • 100 g suiker
  • 3,5 dl room
  • 1,5 dl volle melk
  • 200 g chocolade 70%
  • 1 vanillestok
  • 9 eierdooiers
  • 1 bakje frambozen
  • 1 vel kant-en-klaar taartdeeg of bladerdeeg

Voor het melkschuim:

  • 2 dl melk
  • 1,5 dl room
     
De gelatine in de granité zorgt voor een binding, waardoor het ijs in de glaasjes niet zo snel gaat smelten. De flan is het lekkerst als hij lauwwarm gegeten wordt.

Los de gelatine op in de warme koffie en doe er 50 g suiker bij. Giet de koffie in een ijsbakje en laat minstens een nacht invriezen.

Laat voor de flan de chocolade langzaam in de melk smelten. Snijd de vanillestok overlangs door en schraap er de pitjes uit. Doe deze met de stok bij de melk om te infuseren. Als de chocolade mooi gesmolten is, mag de room erbij en 50 g suiker. Roer even door en stort het mengsel op de eierdooiers. Klop goed door en giet alles terug in de kookpan.

Laat alles rustig opwarmen tot ongeveer 80°C. Blijf roeren tot de dooiers binden. Als het wat begint te roken heb je bijna de gewenste temperatuur bereikt. Vermijd dat het gaat koken, want dan zullen de eieren schiften. Giet het mengsel door een zeef en vervolgens in een kant-en-klare taartvorm. Bak de flan 40 minuten op 140°C.

Doe de melk en de room in de slagroomfles en draai er 2 gaspatronen op. Schud goed en zet nog even in de koelkast.

Snijd de flan en schik op de borden. Schraap het koffie-ijs en doe het in een glaasje. Spuit er het melkschuim bovenop en garneer met wat gemalen koffie. Versier het bord met enkele verse framboosjes.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.