Boerenpaté met zuurdesembrood

4
  • 350 g mager varkensvlees (spiering)
  • 350 g varkenslever
  • 350 g varkenskeel
  • 100 g ui
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 1 ei
  • 15 g zout
  • 2 g peper
  • 1 g gemalen nootmuskaat
  • boter
  • 100 ml vocht (room, bouillon, wijn, ...)
  • varkensnet (te koop bij de slager)
  • garnituur: zuurdesembrood of bruin brood
     

Haal de nerven uit de lever of laat de slager ze verwijderen.
Snijd het vlees in gelijke stukken en houd alle soorten afzonderlijk.

Pel de ui en snijd in fijne stukjes.
Bak de fijngesneden ui met het laurierblaadje en tijm, verwijder vervolgens het laurierblaadje en de tijm en laat afkoelen.
Maal eerst de varkenslever, klop het ei eronder en bewaar koel.
Meng alle stukken vlees en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
Maal in de vleesmolen en voeg het vocht toe.
Voeg de gemalen varkenslever toe en meng tot een homogene massa.

Was het varkensnet verschillende keren tot het water helder blijft.
Bekleed de weckbokaal met het varkensnet en houd wat over om de paté mee af te dekken.
Vul de bokaal met het vleesmengsel en dek af met het resterende varkensnet.
Klop op de bokaal met een natte handdoek om eventuele luchtbellen te verwijderen.
Stoom de bokaal 50 minuten op 100°C.

Laat minstens 1 uur afkoelen op kamertemperatuur en 1 dag in de koelkast zodat de paté het vrijgekomen vocht weer kan opnemen.
 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.