Blinde vinken met champignon-mosterdsaus en gebakken aardappelen

Hoofdgerecht
Dagelijkse kost
4
60

Zelf blinde vinken maken is niet zo moeilijk. Het komt er op aan goede rosbief en lekker gehakt te kiezen. Vergeet ook niet om een lapje vet aan de slager te vragen om op de blinde vink te binden.

Voor de blinde vinken:

  • 600 g gemengd gehakt
  • 4 dunne plakjes rauwe rosbief
  • 4 kleine stukjes vet
  • 1 ei
  • 50 g paneermeel
  • boter
  • peper
  • zout

Voor de champignon-mosterdsaus

  • 500 g champignons
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 dl witte wijn
  • 4 dl room
  • 4 koffielepels mosterd
  • 4 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • peper
  • zout

Voor de aardappelen en de salade:

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water (of gebruik een restje aardappelen).

Blinde vinken:

Doe het ei en het paneermeel bij het gehakt. Kruid met peper en zout. Kneed het met behulp van de keukenmachine.
Leg de plakjes rosbief op het werkblad. Sla ze eventueel wat platter met een vleeshamer.
Leg wat gehakt op de rosbief. Rol toe tot een korte, dikke worst. Leg een plakje vet op de blinde vink en bind toe met katoengaren.

TIP: Gebruik geen keukentouw maar katoengaren. Dat is dunner. Neem een eind katoengaren. Knoop op ongeveer een derde van de blinde vink het touwtje met twee knoopjes vast. Span het niet te veel aan, want het vlees zwelt nog wat bij het garen. Ga nog twee keer met het touwtje rond de vink met telkens 2 centimeter afstand. Ga in de lengte om de blinde vink met het touw en knoop het vast. Snijd het touwtje kort af.

Smelt een klont boter in een pan.
Kruid de blinde vinken met peper en zout. Bak ze eerst op de vetkant in de boter. Korst ze daarna rondom aan.
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Leg de blinde vinken in een ovenschaal en laat ze 15 tot 20 minuten verder garen in de oven.

Champignon-mosterdsaus:

Smelt een klont boter in de pan van het vlees.
Maak de champignons schoon en snijd ze in vier. Bak ze in de boter.
Pel en snipper de ui. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet hem fijn met een mes. Doe de ui en de knoflook  bij de champignons.
Blus met de witte wijn.
Doe laurier bij de saus. Rits de blaadjes van tijm en hak ze wat fijner. Doe de tijm bij de saus en kruid met peper en zout.
Laat de wijn volledig inkoken.
Doe de room en de mosterd bij de saus en verwarm op een matig vuur.

Giet de aardappelen af en laat ze wat uitdampen.
Smelt een klont boter in een pan. Laat ze bruin worden.
Bak de aardappelen goudbruin in de boter.

Salade:

Haal de bladeren van de kropsla en was ze. Laat uitlekken.
Pel en halveer de sjalot. Snijd in halve ringen.
Snipper de dragon.
Meng de salade met de sjalot en de gesnipperde dragon. Breng op smaak met een flinke scheut dragonazijn en neutrale slaolie.

 

Serveer de blinde vinken met champignon-mosterdsaus, gebakken aardappelen en kropsla.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.