Babi pangang

4
(20) 60

Gemarineerde groenten met daarop krokant gebakken stukjes varkensvlees en een zoetzure saus. Dat is mijn lievelingsgerecht bij de Chinees, maar ik maak het met plezier zelf klaar.

Voor het vlees:

  • 600 g varkensspiering
  • 1 sjalot
  • 40 g verse gember
  • 2 tenen knoflook
  • arachideolie
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 4 eetlepels sweet chilisaus
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel vijfkruidenmix
  • zout
  • 6 dl water

Voor de groenten:

  • ¼ witte kool
  • 5 wortelen
  • 1 l water
  • 3 dl witte wijnazijn
  • 2 steranijs
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 eetlepels suiker
  • peper
  • zout

 

  • 2 builtjes rijst
  • 2 sjalotten
  • 40 g verse gember
  • 2 tenen knoflook
  • 40 g tomatenpuree (concentraat)
  • 1 koffielepel vijfkruidenpoeder
  • 4 eetlepels sweet chilisaus
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels ketchup
  • arachideolie

Vlees:

Pel de sjalot en de knoflook. Schil de gember. Hak alles fijn in de hakmolen. Meng met een scheutje arachideolie, de ketjap manis, de sweet chilisaus, het sap van de citroen, de vijfkruidenmix en een snuif zout.
Snijd de varkensspiering in stukken. Wrijf het vlees aan beide kanten in met de marinade.
Laat het vlees een tijdje marineren.

Groenten:

Breng het water aan de kook met de witte wijnazijn. Doe er de steranijs, laurier, suiker, peper en een snuif zout bij.
Rasp de witte kool fijn op de mandoline.
Schil de wortelen en rasp ze ook fijn.
Giet de marinade over de groenten. Dek af met huishoudfolie en laat marineren.

 

Kook de rijst gaar.
Leg het gemarineerde vlees in een pan. Giet er het water bij en breng aan de kook.
Pel de sjalotten en de knoflook. Schil de gember. Snijd alles in stukken en mix in de hakmolen fijn.

Verhit een scheut arachideolie in een wok.
Bak het sjalotmengsel in de olie. Doe er de tomatenpuree bij en laat mee bakken. Voeg er dan het vijfkruidenpoeder, de sweet chilisaus, de sojasaus en de ketchup aan toe. Laat alles even bakken.
Haal het gekookte vlees uit de pan. Giet ongeveer 3 dl van het kookvocht van het vlees bij de saus in de wok. Laat wat inkoken.

Maak de pan schoon en zet ze weer op het vuur. Verwarm er een flinke scheut arachideolie in. Bak het vlees aan beide kanten krokant in de olie.

Schep de groenten uit de marinade en leg ze in een grote schaal of op een bord. Snijd het vlees in dunne repen en leg ze op de groenten. Lepel er de saus over. Serveer de rijst apart.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.