Aardappelgratin met aubergine, courgette en tomatensaus

Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
(Voor)bereidingstijd

(30) 50

Met schijfjes aubergine en courgette kan je gemakkelijk een stapel maken: ideaal als je bijvoorbeeld een vegetarische groentelasagne maakt. Maar ook in deze aardappelgratin zijn aubergine en courgette de basis voor een heerlijk gerecht.

Ingrediënten

  • 8 middelgrote vastkokende aardappelen
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 g verse tijm
  • 5 g verse oregano
  • 100 g geraspte kaas, Flandrien gerijpt
  • 400 g gepelde tomaten (blik)
  • 70 g tomatenpuree (blik)
  • 2 dl groentebouillon
  • 2 el olijfolie 
  • 2 el grof zeezout
  • Peper en zout

Extra

  • zuurdesem stokbrood
  • gemengde salade
  • platte peterselie

Recept

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de aardappelen en de aubergines in schijfjes van 5 mm dik. Spoel de courgettes en snijd eveneens in plakjes van 5 mm dik.

Bestrooi de aubergines met zeezout. Laat ze 15 minuten rusten, spoel af met water en dep droog. 

Hak de ui en de knoflook fijn en stoof ze in olijfolie.

Voeg de tomaten en de groentebouillon toe. Laat even sudderen en breng op smaak met peper en zout.

Zet een grillpan op het vuur met olijfolie en grill er de aubergines en courgettes in langs beide kanten.

Start met een kleine lepel tomatensaus onderaan de ovenschaal.

Leg een laagje aardappelschijfjes in een ovenschaal en daarna een laagje aubergines en courgettes. Bestrooi met de helft van de fijngehakte tijm en oregano. Overgiet met de helft van de tomatensaus.

Herhaal deze laagjes nog een keer en werk af met een laagje geraspte kaas.

Schuif de ovenschaal in de oven en gaar gedurende 50 minuten.

Haal uit de oven, werk af met fijngesnipperde platte peterselie en serveer er een frisse groene salade en een stukje brood bij.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.