Quiche met champignons, lente-ui en oud Brugge kaa

Quiche maken wordt een eitje met deze tips

Quiche is lekker, snel klaar en eenvoudig om te maken. Er zijn niet echt vaste recepten voor dit gerecht; je kan naar hartenlust variëren met de ingrediënten. Quiche maken kan dan ook perfect met restjes uit de koelkast. Een klassieker is de quiche Lorraine, een quiche met prei en spek. Maar ook met witloof, champignons en tomaat kan je een lekkere quiche maken. Wees zeker niet bang om origineel uit de hoek te komen!

Quiche maken: het geheim van een krokante bodem…

Een van de belangrijkste onderdelen van een quiche is de bodem. Of je nu quiche gaat maken met bladerdeeg, filodeeg of misschien met kruimeldeeg: krokantheid is een must. Daarom zijn dit enkele knapperige tips voor een krokante quiche:

  • Bak de bodem blind voor. Dit betekent dat je het deeg in de vorm legt met daarover een vel bakpapier en een steunvulling (zoals gedroogde linzen of speciale bakparels). Bak het deeg zo 15 minuutjes in de oven op 200°C en vervolgens nog een paar minuten zonder de steunvulling. Laat de bodem daarna afkoelen alvorens je de echte vulling toevoegt. Hieronder vind je een stap-voor-stap instructievideo.
  • Een te natte vulling is nefast voor een knapperige bodem. Laat daarom eerst de groenten uitlekken of dep ze droog met keukenpapier.
  • Doe je de vulling rechtstreeks op de ongebakken bodem, dan kan je er eerst een paar lepeltjes paneermeel over strooien. Dit zal het vocht absorberen.
  • Laat warme groenten of vlees altijd afkoelen voor je ze op het deeg legt.
  • Laat de quiche na het bakken nooit afkoelen in zijn vorm. Verwijder hem meteen en plaats hem op een rooster om af te koelen.

…en van een stevige vulling

Naast een krokante bodem is ook een stevige vulling essentieel. Eieren spelen hierin een belangrijke rol: gemiddeld gebruik je 1 ei per 100 ml vocht (zoals room of melk), maar dit kan variëren van recept tot recept. Je kan ook geraspte kaas of een extra eidooier toevoegen om de vulling van de quiche steviger te maken. Een stevige vulling zal trouwens minder vochtig zijn, waardoor de bodem krokanter blijft. Een win-winsituatie!

Quiche invriezen, kan dat?

Heb je na het eten nog quiche over en wil je hem niet zomaar weggooien? Dan kan je perfect de quiche invriezen. Snijd hem in stukken en scheid de stukjes van elkaar met bv. aluminiumfolie. Zo heb je altijd een snelle hap voor drukke avonden klaarstaan! Wil je de quiche opwarmen, doe dit dan in de oven nadat hij ontdooid is. Zo heb je weer een krokante quiche.

Ga jij een quiche maken? Laat het ons weten

Wat is jouw favoriete quiche recept? Vertel ons op Facebook of Twitter hoe jij jouw hartige taart het liefst eet. Of neem je graag smakelijke kiekjes van je eten? Leg dan zeker jouw quiche vast op de gevoelige plaat en deel ‘m op Instagram met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!