Steenbolk

Trisopterus luscus

FR: tacaud, UK: pout, DE: Franzosendorsch
lokaal: steenpost, pots

Steenbolk is een beenvis die behoort tot de orde van de kabeljauwachtigen en familie is van de kabeljauwen. Je treft ze aan van in de wateren rond het zuiden van Noorwegen tot in Marokko. De soort blijkt fan van hernieuwbare energie. Ze verkiezen windmolenparken als kraamkamers en het blijft hun favoriete plekje tijdens de eerste twee jaar van hun leven.   

Net als andere soorten binnen de familie van de kabeljauwen, heeft steenbolk drie rugvinnen en twee buikvinnen. Beide buikvinnen zijn vergroeid: als je de voorste buikvin rechttrekt, komt de achterste mee. Je kan de steenbolk herkennen aan de lange kindraad en een zwarte vlek op de plaats waar de borstvin aan het lichaam vastzit. Steenbolk lijkt wel wat op wijting, maar het lichaam is hoger en zwaarder van vorm. Volwassen vissen hebben een lengte van 25 cm, maar steenbolk kan tot 45 cm lang worden.

Kwaliteit

De beste steenbolk koop je van oktober tot februari. In de winkel zijn ze minimaal 20 cm groot.

Bereiding

Dagverse steenbolk is een culinaire topper. Het visvlees is fijn van structuur, maar heel fragiel. Steenbolk bak je dan ook best op vel op lage temperatuur of in de oven op lage temperatuur om uiteenvallen van het visvlees te vermijden. Als je ze bakt kan je ze nadien eventueel nog even onder de grill zetten. Het vel is zeer smakelijk en decoratief op het bord.

 

Hoe steenbolk klaarmaken?

Voedingsinformatie

De gemiddelde voedingswaarde van steenbolk per 100 g is:

  • 85 kcal
  • 0,8 g vetten
  • 17,0 g eiwitten

Alles over vis en gezondheid

Bewaring

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.