Roodbaars

Sebastes mentella / Sebastes norvegicus

FR: sébaste, UK: redfish, DE: Rotbarsch
lokaal: Noorse schelvis, dorade

Roodbaars is een beenvis, die behoort tot de orde van de schorpioenvissen. Ze leven in het noorden van Noorwegen en rond IJsland en Groenland.

Twee soorten zijn belangrijk.  De Sebastes norvegicus is de grootste van de twee en heeft een eerder oranje kleur, terwijl de Sebastes mentella helderrood is. Ze hebben grote ogen, stekelige rugvinnen en grote stekels op de kieuwdeksels.

Het zijn vissen die zeer langzaam groeien, maar opmerkelijk lang leven. Vanaf 10 jaar is roodbaars volwassen, maar hun oude dag is dan nog lang niet in zicht. Ze kunnen meer dan 60 jaar oud worden. De roodbaars waarop gevist wordt is meestal tussen de 35 tot 55 cm lang, en 20 jaar of ouder.

Kwaliteit

Roodbaars werd vroeger als dorade in de vishandel verkocht, maar dat zorgde voor verwarring met de in Frankrijk gekende dauradesoorten, de zogenaamde zeebrasems. Nu mag de naam dorade enkel nog gebruikt worden voor zeebrasem. Daarmee is alle verwarring de wereld nog niet uit, want in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden behoort roodbaars tot de schorpioenvissen en niet tot de zeebaarzen. Wat dan weer wel kristalhelder is, is de smaak. Roodbaars is een prima vis, die je in de winkel doorgaans gefileerd koopt.

Bereiding

Roodbaars heeft vast en smakelijk wit vlees. Vooral gebakken komt de smaak goed tot zijn recht. Maak roodbaars extra smaakvol met een pittige marinade, een aanrader voor de BBQ. Roodbaars kan je ook frituren, roken of stoven. Een verrassend veelzijdige vis.

Voedingsinformatie

Roodbaars bevat levertraan met veel vitamine A. De gemiddelde voedingswaarde van roodbaars per 100 g is:

  • 91 kcal
  • 2,0 g vetten
  • 18,2 g eiwitten

Alles over vis en gezondheid

Bewaring

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.