Pollak

Pollachius pollachius

FR: lieu jaune, colin jaune, UK: pollack, DE: Pollack
lokaal: vlaswijting, witte koolvis

Pollak is een beenvis, die tot de orde van de kabeljauwachtigen behoort en familie is van de kabeljauwen. Je treft de vis aan in Noorwegen, IJsland en de Faeröer tot in de Golf van Biskaje.

Volwassen vissen hebben een lengte van 30-50 cm, maar pollak kan tot 1,3 meter lang worden. De oudste vissen zijn 8 jaar oud.
Net als alle soorten binnen de familie van de kabeljauwen hebben ze drie rugvinnen en twee buikvinnen. Pollak heeft geen kindraad, maar wel een donkere zijlijn met een knik daar waar de eerste rugvin overgaat in de tweede rugvin. Pollak heeft gele borstvinnen, de rug is donkergroen en de flank en buik zijn dof zilverkleurig.

Kwaliteit

De beste pollak koop je van mei tot en met januari. In de winkel moeten ze een minimumlengte van 30 cm hebben.

Bereiding

Pollak is een kabeljauwachtige met fijn en gelaagd vlees, minder gekend dan de kabeljauw maar wel even smakelijk. Vergeleken met kabeljauw is het visvlees van pollak grijswit van kleur, iets droger en iets vaster van structuur. Pollak wordt vooral in visfilets verkocht. Alaska pollak is een andere vissoort, waarvan het visvlees gebruikt wordt voor surimiproducten.

Voedingsinformatie

De gemiddelde voedingswaarde van pollak per 100 g is:

  • 71 kcal
  • 0,6 g vetten
  • 16,2 g eiwitten

Alles over vis en gezondheid

Bewaring

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.