Paling

Anguilla anguilla

FR: anguille, UK: eel, DE: Aal
lokaal:rivierpaling

Aal is een beenvis, behoort tot de orde van de palingachtigen en is familie van de echte palingen. Ze leven vooral in zoet en brak water. Eén keer in hun leven keren ze terug naar zee om zich voort te planten.

De Europese paling trekt hiervoor naar de Sargassozee ten zuiden van Bermuda. De larven laten zich daarna 6000 km meevoeren met de Golfstroom en bereiken als glasaal terug de kusten van Europa. De glasaaltjes trekken vervolgens de rivieren op waar ze in het zoete water groeien tot het typische langwerpige en gladde lichaam van paling. De huid heeft dan een geelachtige kleur. Dit is de zogenaamde gele paling. Niet eens een gekke naam voor een gele paling.

Wanneer de vissen geslachtsrijp zijn, ondergaan ze een laatste gedaanteverandering: hun buik wordt witter en de rug donkerder. De ogen worden dan ook groter en ze krijgen een zilverachtige kleur. Dit is de, je raadt het nooit, zilverpaling.

Op dat moment starten ze hun lange reis terug naar hun paaigebied. Vrouwelijke palingen kunnen één meter lang worden en meer dan 3 kg wegen. Mannetjes zijn kleiner, die meten tussen 30 en 50 cm en wegen ongeveer 1,5 kg.

Kwaliteit

Van paling geniet je het ganse jaar. Vers koopt ze best nog levend. Ook gerookt, in zijn geheel of in filets, is het ware delicatesse. Verse paling is best een duim dik. Hoe dikker de paling, hoe vetter het vlees en hoe beter de smaak.

De paling die onze winkels ligt is overigens afkomstig uit aquacultuur. In België wordt palingvisserij op de binnenwateren niet meer beroepsmatig uitgeoefend. Er zijn nog wel pleziervissers, maar die mogen hun vangsten niet verkopen. Het eten van paling uit rivieren of andere oppervlaktewateren wordt trouwens door de Vlaamse overheid afgeraden, omwille van de mogelijke vervuiling. De gekweekte paling is daarentegen picobello en superlekker.

Bereiding

Gerookte paling is fantastisch en die koop je zo in de winkel. Paling ‘in ’t groen’ ken je ongetwijfeld ook. Dat is nu eens een echte Belgische klassieker. Daar hoeven we geen grootse proza bij te verzinnen: gewoon héél erg lekker.

Voedingsinformatie

De gemiddelde voedingswaarde van paling per 100 g is:

  • 247 kcal
  • 20,8 g vetten
  • 15,0 g eiwitten

Alles over vis en gezondheid

Bewaring

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.