Hoeveel vlees mag ik eten?

Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees. Onder rood vlees wordt vlees van runderen, kalveren, varkens, schapen, geiten en paarden verstaan. Vlees dat een bewerking heeft ondergaan om de houdbaarheid te verlengen (bv. gerookt, gedroogd, gezouten, met bepaalde bewaarmiddelen) valt onder de noemer van bewerkt vlees.

Een gezonde regel is ook je bord voor de helft vullen met groenten, voor een vierde met aardappelen of volkoren graanproducten en voor een vierde met vlees, vis, ei, peulvruchten of andere vervangproducten. Neem voor een dubbele boterham of twee sneden enkel beleg.

Met het oog op meer gezonde en duurzame voeding hoor je vaak de aanbeveling om vlees van je menu te schrappen. Dat hoeft zeker niet. Het is een kwestie van bewuste vleesconsumptie. Als je bovendien kiest voor vlees van bij ons, ondersteun je de lokale economie en beperk je je voedselkilometers.

 

Referentie:

 

 

Bekijk alle veelgestelde vragen