Jonagold

Is iedere dag een appel eten gezond?

“An apple a day keeps the doctor away”, luidt het bekende Engelse spreekwoord. En daar zit veel waarheid in. Dagelijks voldoende groenten en fruit eten is belangrijk voor de gezondheid. Hoewel mensen die dagelijks een appel eten niet minder bij de dokter op bezoek lijken te gaan (een groep wetenschappers onderzocht de letterlijke betekenis van het gezegde), worden appels wel in verband gebracht met een lager risico op ziekte. Waarom en wat maakt van de appel een gezonde keuze?

De appel: een gezonde keuze om de stoffen die ze niét bevat

Een appel levert ongeveer 65 kcal, die voornamelijk worden geleverd door van nature aanwezige suikers. Deze suikers komen samen voor met essentiële voedingsstoffen. Een appel is rijk aan vezels en draagt bij tot onze dagelijkse inname van vitaminen en mineralen.

Bovendien zijn appelen, zoals andere groenten en fruit, een gezonde keuze om de voedingsstoffen die ze net niet bevatten. Appelen bevatten geen zout en (verzadigd) vet en dragen slechts voor 3 % bij aan onze dagelijkse energie-inname.

Yoghurt met granola en gebakken appeltjes

De appel: een gezonde keuze om de bioactieve stoffen die ze bevat

In appelen vind je zoals in andere groenten en fruit heel wat verschillende soorten bioactieve stoffen terug. Dit zijn stoffen die vaak worden gelinkt aan gezondheidsvoordelen (bv. antioxidante werking).

De belangrijkste soort bioactieve en dus goede stoffen die in appelen worden teruggevonden zijn de ‘flavonoïden’. Hoeveel en welke soort flavonoïden er in appels zitten, hangt af van de appelvariëteit, de teeltmethode en de bewaaromstandigheden maar ook van hoe je een appel eet. Eet je appel bij voorkeur met de schil (wel goed afspoelen) want ook daarin zitten bioactieve stoffen. Kies liever voor een stuk appel in plaats van voor appelsap. Wil je meer flavonoïden in je appelsap? Voeg dan wat pulp toe aan het sap.

Verlagen appelen de kans op ziekte?

Niemand twijfelt over de gezondheidsvoordelen van groenten en fruit in het algemeen, inclusief appelen. Studies zien een omgekeerd verband tussen het eten van appels en het risico op bepaalde ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten. Of je door appelen eten effectief minder ziek wordt, kan je met zulke studies echter niet aantonen. Gezondheidseffecten terugbrengen naar één voedingsmiddel is sowieso moeilijk.

Wetenschappers zijn er nog niet goed uit welke stoffen precies verantwoordelijk zijn voor de gunstige gezondheidseffecten. Labo- en dierenonderzoek kan helpen om meer inzicht te krijgen. Flavonoïden in appels kunnen mogelijks schadelijke oxidatieprocessen tegengaan en de groei van kankercellen afremmen, althans in het laboratorium. Of dit ook van toepassing is in het menselijke lichaam, is nog onzeker en vergt meer onderzoek.  

Jonagold-appel

Moet je elke dag een appel eten?

Het belangrijkste is dat je elke dag groenten en fruit eet. Reken je daar elke dag een appel bij, dan is dat prima. Maar variëren met seizoensfruit van bij ons is nóg beter. Elke dag een appel eten betekent zo’n 45 kg appelen per jaar. Om tot zo’n hoeveelheid te komen, moeten de Belgen hun appelconsumptie nog flink verhogen. Hoewel de appel de tweede meest verkochte fruitsoort is in België, kocht de gemiddelde Belg in 2019 slechts 7,3 kg appelen. Werk aan de winkel dus!

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Hoe eet jij appels het liefst? Vertel het ons via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.