Met de klas op bezoek bij de boerderij van Mieke

Mieke Vander Schueren

Toen Miekes vader vijf jaar geleden onverwacht overleed stond mama Regina er plots alleen voor. Maar Mieke en haar broer Pieter vatten de koe meteen bij de horens, figuurlijk in dit geval, vastbesloten om met z’n drieën van de boerderij een succes te maken.

De kans is groot dat het geluid van joelende kinderen het loeien van de koeien overstijgt als je rundveebedrijf Den Ighemkouter in Geraardsbergen bezoekt. De 25-jarige Mieke Vander Schueren organiseert het hele jaar door activiteiten op de boerderij, en de kinderfeestjes zijn een laaiend succes.

“We willen niet per se de grootste boerderij zijn met de meeste dieren, maar we willen wel vooruit”, vertelt Mieke gedreven. En dat doet ze door voluit te gaan voor de twee dingen die ze het allerliefste doet: “Met de dieren bezig zijn en mensen laten kennismaken met het leven op de boerderij.” Mieke in een notendop? Een grenzeloze inspiratie gekoppeld aan gepassioneerde gedrevenheid.   

“Nu doen we onder andere ook teambuildings, maar de kinderfeestjes waren er eerst. Daarmee is het begonnen. Ik kom zelf uit de jeugdbeweging, dus dat paste perfect. Ik ben dolgraag met kinderen bezig. Zo leren ze de boerderij én de dieren kennen. Onze koeien zijn erg tam. De kinderen mogen mee in de stallen om de koeien te strelen en eten te geven.”

Niet alleen kinderfeestjes, via Melk4Kids komen ook klasjes op bezoek in de boerderij.

Melk4Kids is een fantastisch initiatief. De scholen krijgen een kleine tegemoetkoming waardoor ze extra aangemoedigd worden om de boerderij te bezoeken. De kinderen leren waar de melk vandaan komt en wat er allemaal te beleven valt op een boerderij.”

Wat mag de juffrouw verwachten van een bezoek?

“We maken er een leuke dag van. De kinderen krijgen een rondleiding op de boerderij. Als het goed weer is, maakt mijn broer een toertje op de tractor met hen. Het is natuurlijk de bedoeling dat ze ook iets opsteken van hun bezoek. Ik leg bijvoorbeeld uit hoe boter gemaakt wordt en dan mogen ze het zelf proberen door heel hard te schudden met een klein potje met room. Of ik laat hen raden hoeveel melk een koe per dag produceert. En natuurlijk tonen we ook hoe de koeien gemolken worden. En we organiseren ieder seizoen een buitenspeeldag. Zo leren kinderen het jaarrond alle facetten van de boerderij kennen. Van spelen in de sneeuw tot waterspelletjes in de zomer.”

Mieke Vander Schueren

Jullie doen ook aan hoevetoerisme. Wat is dat juist?

“We hebben een oude hoeve helemaal opgeknapt tot een B&B met vijf appartementen, polyvalente zaal en ruime tuin. Wie wil krijgt ’s morgens een ontbijtmand gevuld met hoeveproducten. De bakker in de buurt maakt koeken met onze vers geleverde melk. Een collega melkveehouder maakt yoghurt en ga zo maar verder. Het is een lekkere mand gevuld met producten die vers gemaakt zijn in de streek.” 

logeren op de Valeriushoeve

Dat klinkt lekker. Wie koopt er nog melk op de boerderij?

“Geraardsbergen is de streek van de mattentaarten, een erkend streekproduct. Het stremsel dat de bakkers daarvoor gebruiken wordt gemaakt van melk. Veel  boeren maken het stremsel zelf, maar wij leveren enkel de verse melk. We leveren ook vlees aan een hoeveslager uit de regio. Wat ook vaak gebeurt is dat groepen die een wafelenbak of pannenkoekenslag organiseren de melk rechtstreeks bij ons kopen. Dat is echt geweldig, want dat is niet alleen heel erg lekker, maar zo steun je ook de plaatselijke landbouw.“

Wat is je favoriete gerecht met melk?

“Oei, dat is een moeilijke. Er zijn er zoveel. (lacht) Dan kies ik verloren brood.”

Ook zo’n zin gekregen in wentelteefjes? Met deze recepten maak je verloren brood op vijf verschillende wijzen. Gewonnen brood-de-luxe, let’s go!

Meer weten over Melk4Kids, kinderfeestjes op de boerderij, logeren op de Valeriushoeve, Den Ighemkouter, streekproducten of boodschappen recht van bij de boer?

Heb jij een van onze recepten voor wentelteefjes geprobeerd? Of ken je zelf nog recepten die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.