Een witte tajine staat op tafel met deksel open, deze tajine is gevuld met heerlijke producten van bij ons, denk maar aan konijn, aardappel, wortelen, pastinaken en tomaten. Dit in combinatie met smaakmakers uit het Midden-Oosten, een toppertje!

Week van het Konijn: ontdek hoe verrassend veelzijdig konijn is

Kooktips

Wil je tijdens de Week van het Konijn ook een lekker konijngerecht maken, maar heb je even geen inspiratie? Geen probleem, we stellen je hier klassiekers én verrassende recepten voor. Van een snelle hap uit het vuistje tot zalige stoofpotjes die rustig hebben staan pruttelen... Met parkkonijn van eigen bodem kan het allemaal!

Hedendaags recept met konijn? Check. De bouten worden gepresenteerd met gegrilde wortellen uit de oven en een parelcouscoussalade die rijk is aangevuld met groenten.

Feit of fabel? 3 dingen die je moet weten over konijn

Over konijnenvlees bestaan er enkele misverstanden. Je kan er alleen maar zware gerechten mee maken. Het zou moeilijk te bereiden zijn. En, konijn is enkel geschikt voor stoofpotten uit grootmoeders keuken. Wat is daar nu echt van aan? We zochten het voor je uit.

Fabel 1: “konijn is een zware maaltijd”

Feit: konijn is een licht stukje vlees. Konijn bevat gemiddeld 8 g vet per 100 g. Een konijnenbout levert het magerste vlees (ongeveer 4 g vet en 120 kcal per 100 g). Het voorkwartier (schouder met karkas) bevat meer vet en dus ook meer calorieën (ongeveer 14 g vet en 200 kcal per 100 g). Een konijngerecht blijft licht als het recept geen zware ingrediënten bevat. Als je bijvoorbeeld veel boter, room, enz. gebruikt, wordt het gerecht wel zwaarder en vetrijker. Kies dus voor lichte en gezonde gerechten met veel groenten.

Fabel 2: “konijn is moeilijk te bereiden”

Feit: om met konijn aan de slag te gaan hoef je echt geen chef te zijn. Bakken, in de oven, wokken of stoven? Met onze tips en trucs wordt konijn klaarmaken kinderspel. En lees hier waarop je kan letten als je konijn aankoopt of langer wil bewaren.

Een portie food is uitgeschept in een licht roze bord. Het is een portie rijst met daar bovenop de wok van konijn met paksoi en peultjes. Om af te werken zijn er wat pindanootjes toegevoegd en koriander.

Fabel 3: “konijn is ouderwets”

Feit: Konijn met pruimen is inderdaad een Vlaamse klassieker, maar er is zoveel meer. Wat dacht je van een loempia, quesadilla of wrap met konijn? Een broodje ‘pulled rabbit’? Of een waanzinnig lekkere springroll? Kortom, konijn biedt ook voor de moderne, creatieve kok heel wat mogelijkheden.

Ga jij konijn klaarmaken tijdens de Week van het Konijn? Of ken jij nog lekkere recepten met konijn? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Schrijf je bovendien in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest voor de laatste culinaire weetjes!

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van bijna alle ingrediënten die in de bovenstaande recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Of koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Kies bewust voor parkkonijn van bij ons

Als je zeker wilt zijn van je stukje konijn, kies dan voor Belgisch parkkonijn.

België speelt voortrekkersrol in Europa

België is een pionier op het vlak van dierenwelzijn. Sinds 1 januari 2016 mogen vleeskonijnen in nieuwe huisvestingen enkel nog gehouden worden volgens de standaard van de zogenaamde 'parkhuisvesting'. Voor bestaande huisvestingen geldt er een uitfaseringsmaatregel tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2025.

Kwaliteit op z’n lekkerst

Parkkonijn is een garantie op kwaliteit. De voeding van konijnen bestaat uitsluitend uit producten uit reststromen zoals zemelen, zonnepit- of koolzaadschroot of plantaardig vezelrijk ruwvoeder (luzerne, grasmeel en hooi of stro). Al deze grondstoffen zijn lokaal beschikbaar en passen zeer goed in een kringlooplandbouw. Bovendien worden er bij het slachten, versnijden en verwerken zeer strenge kwaliteitsnormen gehanteerd. Zo mag je gerust zijn dat het stukje konijn dat jij koopt uiterst hygiënisch en smaakvol is.

Welzijn voor elk konijn

In parkhuisvesting genieten konijnen van veel meer bewegingsruimte om rond te huppelen dan vroeger. Zo kunnen ze springen op een verhoogd platform, knagen aan knaagmateriaal, zoals hardhout, en spelenderwijs in een tunnel kruipen. Ook de minimale oppervlakte werd vergroot, waardoor de konijnen veel meer ruimte krijgen om te bewegen.

Check dus bij de aankoop van konijn in de winkel zeker de herkomst van je aankoop. Belgische of gecertificeerde herkomst garandeert deze dierwelzijnsstandaard.

Over de Week van het Konijn

De ‘Week van het Konijn’ is een initiatief van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing, in samenwerking met supermarkten, zelfstandige slagers en de slachthuizen. De campagne wordt gefinancierd door de Vlaamse konijnenhouders en loopt van 24 tot en met 31 januari 2024.

VLAM wil consumenten die kiezen voor konijnenvlees, sensibiliseren om te kiezen voor konijnenvlees van eigen bodem. De campagne sluit aan bij de aanbevelingen van de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. Lees hier meer over de opdracht en werking van VLAM.