Week van het Konijn: 15 originele recepten om zelf uit te proberen

Week van het Konijn: 15 originele recepten om zelf uit te proberen

Wil je tijdens de Week van het Konijn ook een lekker konijngerecht maken, maar heb je even geen inspiratie? Geen probleem, we stellen je 15 lekkere én verrassende recepten voor. Van een snelle hap uit het vuistje, een winterse salade tot zalige stoofpotjes die rustig hebben staan pruttelen... Met parkkonijn van eigen bodem kan het allemaal!

Springrolls met konijn

Feit of fabel? 3 dingen die je moet weten over konijn

Over konijnenvlees bestaan er enkele misverstanden. Je kan er alleen maar zware gerechten mee maken. Het zou moeilijk te bereiden zijn. En, konijn is enkel geschikt voor stoofpotten uit grootmoeders keuken. Wat is daar nu echt van aan? We zochten het voor je uit.

Fabel 1: “konijn is een zware maaltijd”

Feit: konijn is een licht stukje vlees. Konijn bevat gemiddeld ongeveer 8 g vet per 100 g. Een bout doet nog beter met ongeveer 4 g vet per 100 g. Een portie konijn van 100 g levert gemiddeld zo’n 145 kcal. Een konijngerecht blijft licht als het recept geen zware ingrediënten bevat. Als je bijvoorbeeld veel boter, room, enz. gebruikt, wordt het gerecht wel zwaarder en vetrijker. Kies dus voor lichte en gezonde gerechten met veel groenten.

Fabel 2: “konijn is moeilijk te bereiden”

Feit: om met konijn aan de slag te gaan hoef je echt geen chef te zijn. Bakken, in de oven, wokken of stoven? Met onze tips en trucs wordt konijn klaarmaken kinderspel.

Fabel 3: “konijn is ouderwets”

Feit: Konijn met pruimen is inderdaad een Vlaamse klassieker, maar er is zoveel meer. Wat dacht je van een loempia, quesadilla of wrap met konijn? Een broodje ‘pulled rabbit’? Of een waanzinnig lekkere springroll? Kortom, konijn biedt ook voor de moderne, creatieve kok heel wat mogelijkheden.

Ga jij konijn klaarmaken tijdens de Week van het Konijn? Of ken jij nog lekkere recepten met konijn? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Schrijf je bovendien in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest voor de laatste culinaire weetjes!

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van bijna alle ingrediënten die in de bovenstaande recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Of koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Kies bewust voor parkkonijn van bij ons

Als je zeker wilt zijn van je stukje konijn, kies dan voor Belgisch parkkonijn.

België speelt voortrekkersrol in Europa

België is een pionier op het vlak van dierenwelzijn. Sinds 1 januari 2016 mogen in België geen vleeskonijnen meer gehuisvest worden in kooisystemen. De minimale standaard is de zogenaamde diervriendelijke “parkhuisvesting”. België speelt daarmee een voortrekkersrol in Europa.

Kwaliteit op z’n lekkerst

Parkkonijn is een garantie op kwaliteit. Zo krijgen alle parkkonijnen uitsluitend plantaardig voer bestaande uit granen en luzerne. Dat bevordert de gezondheid en de groei van het konijn! Bovendien worden er bij het slachten, versnijden en verwerken zeer strenge kwaliteitsnormen gehanteerd. Zo mag je gerust zijn dat het stukje konijn dat jij koopt uiterst hygiënisch en smaakvol is.

Welzijn voor elk konijn

In parkhuisvesting genieten konijnen van veel meer bewegingsruimte om rond te huppelen dan vroeger. Zo kunnen ze springen op een verhoogd platform, knagen aan knaagmateriaal, zoals hardhout, en spelenderwijs in een tunnel kruipen. Ook de minimale oppervlakte werd vergroot, waardoor de konijnen veel meer ruimte krijgen om te bewegen.

Check dus bij de aankoop van konijn in de winkel zeker de herkomst van je aankoop. Belgische of gecertificeerde herkomst garandeert deze dierwelzijnsstandaard.

Over de Week van het Konijn

De ‘Week van het Konijn’ is een initiatief van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing, in samenwerking met supermarkten, zelfstandige slagers en de slachthuizen. De campagne wordt gefinancierd door de Vlaamse konijnenhouders en loopt van 27 januari tot en met 3 februari 2021.

VLAM wil consumenten die kiezen voor konijnenvlees, sensibiliseren om te kiezen voor konijnenvlees van eigen bodem. De campagne sluit aan bij de aanbevelingen van de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. Lees hier meer over de opdracht en werking van VLAM.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.