Koken zonder plan of recept

Caroline Gielens van Boeren & Buren

Wat voor lekkers kunnen we maken met wat er in de koelkast zit? Caroline Gielens van Boeren & Buren, de initiatiefneemster van de Antwerpse buurderij De Roma doet het zonder recept.

“Ik noem het improvisatiekoken”, lacht Caroline, “ik kijk in de koelkast en daarmee ga ik aan de slag.” Die spontane kookaanpak heeft toch geleid tot een set van blijvers op het menu.

“Ik ga op zoek naar smaken die goed samen gaan, zoals zoet en bitter”, vult ze aan.  Dan krijg je makkelijke recepten als: groentetaart met witloof en zoete aardappelen, of een fris slaatje van witloof, appeltjes, rozijnen en yoghurtdressing.

Via het online platform van ‘Boeren & Buren’ koop je snel en makkelijk bij boeren en ambachtelijke producenten uit de buurt. Eenmaal per week staan al je boodschappen netjes klaar op een centrale plek. Een erg handig systeem. Dat er bij Caroline veel verse producten in de koelkast zitten, is dus geen verrassing.

“Ik vind het heerlijk om verschillende groenten met elkaar te combineren, zowel warm als koud, en die dan af te werken met gehakte noten en kaas. Zo creëer je in een handomdraai een weelde aan smaken, kleuren en texturen op je bord.”

Welke groente is je favoriet?

“Pastinaak, een van de vergeten groenten, maak ik geregeld klaar. Pastinaaksoep, bijvoorbeeld, met prei erbij, dat is fantastisch. Of ik snijd de pastinaak in julienne en laat die samen met andere wortels zachtjes garen in de oven. Het resultaat is erg knapperig. 

Hmm, heb je zo nog pastinaak recepten?

“Nog een recept? Pastinaak in een spread als beleg voor de boterham. Dat is heel erg lekker. En nog een makkelijk recept ook. In drie stappen klaar:

  • Kook de gesneden pastinaak
  • Mix met geitenkaas
  • Voeg tijdens het mixen honing toe
  • En je gezond broodbeleg is klaar!”

Heb jij een van onze gerechten geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker recept dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Zoek een buurderij bij jou in de buurt. Of ontdek één van de andere manieren om recht van bij de boer te kopen. 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.