Jonge vrouw opent amerikaanse frigo. Ze draagt een zomers wit kleedje met zwarte horizontale lijnen. De koelkast is gevuld met verse groenten, fruit, zuivelproducten, sauzen en restjes.

Koken met restjes: recepten en tips om nooit meer eten weg te gooien

Belanden bij jou ook soms restjes eten of ingrediënten in de vuilnisbak? Jammer, want het is slecht voor het milieu én je portemonnee. Bovendien kan je nog lekker koken met restjes. Wil je graag weten hoe? We geven je hier tips en recepten om met restjes nieuwe gerechten te maken.

Maak van minder voedselverspilling je missie

Voedselverlies doet zich voor doorheen de hele voedselproductieketen, van bij de beginfase tot bij de consument. De landbouw- en visserijsector, de voedingsindustrie, horeca, retail… ondernamen al heel wat acties om voedselverlies te reduceren en blijven hier verder op inzetten. Maar ook als consumenten kunnen we ons steentje bijdragen. Wist je dat maar liefst 23% van al het voedsel dat verloren gaat, thuis verloren gaat?

Gelukkig krijgt bewust omgaan met voeding steeds meer aandacht en worden er initiatieven zoals bijvoorbeeld ‘Food Waste Mission BXL’ gelanceerd. Bij deze actie spoort FoodWIN de inwoners van Brussel aan om voedselverspilling thuis te verminderen. Het doel: 30% minder verspilling bij 1.000 huishoudens. Jij kan ook meedoen: inschrijven kan nog tot en met 17 oktober. Ook wie niet in Brussel woont, kan aan de slag gaan met de tips die FoodWIN via hun sociale media en nieuwsbrief verspreidt. Ook de stad Brugge zoekt 5.000 gemotiveerde Bruggelingen om deel te nemen aan Food Winners Brugge.

Las je onze tips al over hoe je minder eten weggooit én geld bespaart?

Wat doen met restjes vlees of vis?

Maak er een lekkere vlees- of vissalade mee. Overschot van gebraad (bijvoorbeeld rosbief of varkensgebraad) levert heerlijk broodbeleg op.

Kocht je een grotere hoeveelheid vis of vlees? Vries dan het deel dat je niet meteen eet in. Vlees en vis kan je maanden bewaren in de diepvries.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten

Voor bijna alle ingrediënten vind je in de winkel even lekkere bioversies. Koop jij graag je ingrediënten rechtstreeks bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten in Vlaanderen.

Koken met restjes: ken jij nog recepten?

Laat het ons weten en deel je gerecht met een leuke foto of video op Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Probeerde je een van onze tips om restjes eten te verwerken? Ook dat horen we graag!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons ook op Pinterest en YouTube.