Koken met restjes

Koken met restjes: recepten en tips om nooit meer eten weg te gooien

Belanden bij jou ook soms restjes eten of ingrediënten in de vuilnisbak? Jammer, want het is slecht voor het milieu én je portemonnee. Bovendien kan je nog lekker koken met restjes. Wil je graag weten hoe? We geven je hier tips en recepten om met restjes nieuwe gerechten te maken.

Maak van minder voedselverspilling je missie

Voedselverlies doet zich voor doorheen de hele voedselproductieketen, van bij de beginfase tot bij de consument. De landbouw- en visserijsector, de voedingsindustrie, horeca, retail… ondernamen al heel wat acties om voedselverlies te reduceren en blijven hier verder op inzetten. Maar ook als consumenten kunnen we ons steentje bijdragen. Wist je dat maar liefst 23% van al het voedsel dat verloren gaat, thuis verloren gaat?

Gelukkig krijgt bewust omgaan met voeding steeds meer aandacht en worden er initiatieven zoals bijvoorbeeld ‘Food Waste Mission BXL’ gelanceerd. Bij deze actie spoort FoodWIN de inwoners van Brussel aan om voedselverspilling thuis te verminderen. Het doel: 30% minder verspilling bij 1.000 huishoudens. Jij kan ook meedoen: inschrijven kan nog tot en met 17 oktober. Ook wie niet in Brussel woont, kan aan de slag gaan met de tips die FoodWIN via hun sociale media en nieuwsbrief verspreidt. Ook de stad Brugge zoekt 5.000 gemotiveerde Bruggelingen om deel te nemen aan Food Winners Brugge.

Las je onze tips al over hoe je minder eten weggooit én geld bespaart?

Koken met restjes uit de koelkast

Overrijp fruit, oud brood of een restje groenten? Zonde om ze weg te gooien. Met deze tips wordt koken met restjes kinderspel. Restjesdag is vanaf nu nooit meer saai!

Hoe koken met restjes groenten?

Een van de gemakkelijkste manier om te koken met restjes groenten of minder verse groenten, is soep maken of bouillon. Vind je de wortelen, sla of broccoli er maar slap uitzien? Verwerk ze in soep. Tip: gooi de steel van broccoli of bloemkool niet weg, maar gebruik ‘m in de soep.

Nog een aubergine, een halve courgette en wat tomaten in de koelkast? Ratatouille maken is het antwoord! Groenten kan je ook perfect verwerken in een omelet, quiche, pizza, tapas

Heb je teveel groenten gekocht? Vries ze in. Dat doe je door ze in stukjes of schijfjes te snijden, te blancheren en dan in te vriezen.

Hoe restjes zuivel verwerken?

Nadert je potje yoghurt of room of de fles melk in de koelkast de vervaldatum? Gooi ze niet meteen weg. Proef een beetje of ruik om de kwaliteit te beoordelen. Zie je wat schimmel op harde kaas? Snijd ‘m ruim weg; de rest kan je nog eten. Wist je trouwens dat je kaas kan invriezen? Rasp de kaas eerst en verdeel ‘m in kleine porties. Lees hier nog meer tips om restjes zuivel te verwerken.

Hoe restjes ei gebruiken?

Komt de houdbaarheidsdatum van je eitjes heel dichtbij? Kook ze en bewaar ze in de koelkast. Zo kan je de houdbaarheid van eieren verlengen met enkele dagen.

Bij sommige gerechten of sauzen heb je enkel de eierdooiers nodig. Maar… wat moet je dan doen met het resterende eiwit? Denk aan meringue, mousses of gebruik het als basis voor glazuur op gebak. Hetzelfde geldt voor resterende eidooiers: die kan je verwerken in advocaat, puree, saus, mayonaise, bearnaisesaus, quiche

Wat doen met restjes vlees of vis?

Maak er een lekkere vlees- of vissalade mee. Overschot van gebraad (bijvoorbeeld rosbief of varkensgebraad) levert heerlijk broodbeleg op.

Kocht je een grotere hoeveelheid vis of vlees? Vries dan het deel dat je niet meteen eet in. Vlees en vis kan je maanden bewaren in de diepvries.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten

Voor bijna alle ingrediënten vind je in de winkel even lekkere bioversies. Koop jij graag je ingrediënten rechtstreeks bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten in Vlaanderen.

Koken met restjes: ken jij nog recepten?

Laat het ons weten en deel je gerecht met een leuke foto of video op Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Probeerde je een van onze tips om restjes eten te verwerken? Ook dat horen we graag!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons ook op Pinterest en YouTube.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.