Koen kookt op 3 filmsets per dag

Koen Thys is chefkok op de filmset. Noem een Vlaamse serie of film van de laatste 25 jaar en de kans is groot dat Koen, tussen twee takes door, acteurs en crew van een goede maaltijd voorzag. Het is meteen duidelijk: koken voor een opnameploeg is helemaal anders dan koken voor een avondfeest.

Hoe krijgt hij het allemaal voor elkaar?

Drie gangen koken voor een grote groep, die vaak niet meer dan 45 minuten tijd heeft om te eten, zonder dat je precies weet wanneer het eten klaar moet zijn, en je enkel een stopcontact ter beschikking hebt. En dat op drie tot vier verschillende sets per dag.

Koen Thys vertelt, handsfree vanuit de auto, hoe hij het geregeld krijgt, terwijl hij onderweg is naar de filmset van Undercover, een nieuwe serie met Tom Waes in de hoofdrol. Zijn ploeg wordt vandaag nog verwacht bij Ketnet. Vanavond staan opnames voor een reclamespot en voor ‘Over water’ op de planning, een nieuwe reeks van Tom Lenaerts. Timing is alles voor Koen en zijn team.

“Op een set wordt tot 12 uur per dag gewerkt”, verduidelijkt Koen. “Acteurs en crew hebben ongeveer een uur om te eten, soms zelfs niet meer dan 45 minuten. Het eten moet klaarstaan op het moment dat iedereen van de set komt. Maar het gebeurt dat opnames uitlopen, omdat het zonlicht niet goed is of omdat alles stilgelegd moest worden voor een overvliegend vliegtuig. Anticiperen is het codewoord in de keuken.”

Laat je alles noodgedwongen aanbranden?

“Haha, neen, we maken zogenaamd ‘buffer-eten’ klaar. We noemen dat zo. Het zijn gerechten die tegen een stootje kunnen. Het kan geen kwaad als ze wat langer in de oven staan. Na 25 jaar kan ik een productie ook wel redelijk goed inschatten. Ik merk het meteen als een opname zal uitlopen. Dat helpt.”

Je zet een snelle hap op tafel, neem ik aan?

“Integendeel, crew en acteurs staan 200 dagen per jaar op de set, op alle uren van de dag. Als ze thuiskomen is er geen tijd om boodschappen te doen en een gezond potje te koken. Mijn lunch is vaak de enige volwaardige maaltijd van de dag. Daar hou ik rekening mee. Ik voorzie altijd een gezond gerecht met voldoende voedingsstoffen.” 

Dan is afwisseling belangrijk, hoe hou je het spannend?

“Ik gebruik seizoenproducten. Variatie is inderdaad nodig in een gezond voedingspatroon. Bovendien kook ik vaak voor dezelfde mensen. Iedere week hetzelfde menu wordt snel saai. Bij seizoenproducten zit de variatie er van nature ingebouwd.

Ik vind ook dat we het gewoon verplicht zijn aan onszelf om te koken volgens de seizoenen en met lokale producten, omwille van ecologische redenen.” 

Mogen de acteurs hun favoriete menu opgeven?

“Oei, neen, gezien de tijdsdruk is dat onmogelijk. Het is eten wat de pot schaft (lacht). Ik hou wel rekening met hun dieet: vegetarisch, glutenvrij, enzovoort. Acteurs en crew eten trouwens allemaal samen. Bij buitenlandse producties is dat wel eens anders. Voor de film Koersk, die in Lint bij Antwerpen opgenomen is, deden we catering voor de decorploeg. Voor het decor alleen al was 120 man in de weer. Dat is een heel ander verhaal, hè.” 

Zijn er beperkingen bij het koken op de set?

“Oh ja, eigenlijk zijn we alleen zeker dat er een stopcontact zal zijn. Dat is geen probleem. Meer hebben we niet nodig. Het meeste werk doen we op voorhand in onze eigen keuken. Als de voorbereidingen gedaan zijn dan rijden de chefs met een koelwagen en ovens naar de set. Ter plaatse moet alles enkel opgewarmd en afgewerkt worden. Drie gangen in totaal: soep of voorgerecht, hoofdgerecht en dessert of kaas. Allemaal in minder dan een uur.”

En wat als er zelfs geen stopcontact is?

“Dat is al gebeurd”, lacht Koen. “Bij de serie Katarakt liep een opname in de boomgaard uit waardoor er geen tijd meer was om te verhuizen voor het avondeten. Dan is het improviseren. We zetten een grote shelter op en deden een BBQ. Pas op, daar wordt nog altijd over gesproken, hè. De ondergaande zon, iedereen aan een lange tafel, dat had iets magisch.”

Ben je net als Koen op zoek naar gerechten die tegen een stootje kunnen én voldoende voedingsstoffen bevatten? Voor deze gevarieerde recepten maakt het niet uit dat je tafelgenoten een kwartiertje te laat zijn.  

Probeerde jij een van onze recepten? Of ken je nog een gerecht of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.