Pulled chicken met bier en een koolrabislaatje

Hoe zelf pulled chicken maken?

Kooktips

Zin in kip? Wil je eens wat anders dan een gebakken kipfilet of een kipbrochette? Maak eens ‘pulled chicken’! Wraps, op een broodje, als hapje, bij je salade of gewoon op je bord met groenten en je favoriete aardappelbereiding… Je kan er veel kanten mee op. Met deze tips en kip van bij ons serveer ook jij de lekkerste gerechten met pulled chicken.

Wat is pulled chicken?

Pulled chicken betekent letterlijk: uit elkaar getrokken kip. Het principe is eenvoudig: je gaart kip traag en op een lage temperatuur, zodat het vlees heel zacht wordt en je het met 2 vorken in kleine stukjes uit elkaar kan trekken. Je kan pulled chicken van kipfilet maken, maar kippenbouten zijn meer geschikt. Wil je een grote portie bereiden, kies dan voor een volledige kip. Bij pulled chicken hoort een heerlijke smeuïge saus. Die kan je zelf maken, maar je kan natuurlijk ook een kant-en-klare variant gebruiken.

De ovenschotel met pulled chicken en knolselderpuree staat op tafel, hij is afgewerkt met hazelnoten en peterselie wat een mooie kleur geeft. Er ligt een lepel langs op een klein bordje om meteen uit te scheppen en met het hele gezin aan tafel te gaan.

Hoe pulled chicken maken?

Zelf pulled chicken maken is gemakkelijk, het vergt enkel wat tijd. Ideaal dus om in het weekend op het menu te zetten. Pulled chicken en marinade : ze zijn voorbestemd voor elkaar. Tip: maak de marinade een dag op voorhand, wrijf er de kip mee in en laat 1 nacht rusten in de koelkast. Zo krijg je een nog lekkerder resultaat. Het mooie aan pulled chicken is dat je volop kan variëren met zowel de bijgerechten, de saus als met de bereiding van de kip:

Pocheren

Kip pocheren

Je kan pulled chicken maken door de kip of deelstukken te pocheren. Breng een kom met water (voeg eventueel nog stukjes wortel, ui, prei, selder… toe) of bouillon aan de kook. Zet het vuur zachter zodra het water begint te koken en leg de kip in de kom. De kooktijd is afhankelijk van de hoeveelheid kip. Reken voor een volledige kip op zo’n 60 minuten. In ons recept voor een broodje pulled chicken gingen we aan de slag met kippenbouten.

De kip is gaar wanneer het vlees binnenin wit van kleur is. Pocheer je kipfilets? Snijd een kipfilet middendoor om de garing te controleren. Trek het vlees met 2 vorken uit elkaar. Leg de kipstukjes in de pan met de saus en verwarm nog even kort.

Tip: giet de bouillon niet weg: het is de ideale basis voor overheerlijke kippensoep

Pulled chicken uit de oven

Maak je marinade 1 dag op voorhand. Leg hierin de kippenbouten en laat 1 nacht marineren in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 160°C. Neem de bouten uit de marinade en bak ze bruin in de pan. Doe het vlees dan in een ovenschaal en giet er de marinade bij. Dek af met aluminiumfolie en plaats 1 uur in de oven. Haal de kip uit de oven en trek het vlees van de bouten met twee vorken uit elkaar. Ons recept voor pulled chicken met bier en een koolrabislaatje en onze ovenschotel met pulled chicken moet je zeker eens proberen.

Pulled chicken met bier en koolrabislaatje

Pulled chicken maken op de bbq

Voor pulled chicken op de barbecue heb je een toestel nodig met een deksel. De kip wordt indirect gebraden. Verwarm de barbecue tot 180°C à 200°C. Zet een opvangschaaltje onder de kip om het vocht op te vangen dat tijdens het braden vrijkomt. Dat vocht kan je nadien verwerken in je saus. Gebruik enkel een volledige kip of kippenbouten; filets drogen gemakkelijker uit.

Maak eerst de marinade of kruidenmengeling om de kip mee in te smeren. Bestrijk dan de kip met wat olie en daarna met de marinade of kruidenmengeling. Leg de kip op de barbecue en braad deze tot je een kerntemperatuur van 75°C hebt (dit kan je controleren met een kerntemperatuurmeter). Haal dan de kip van de barbecue en laat even rusten. Versnijd de kip en trek het vlees uit elkaar met 2 vorken. Warm je (barbecue)saus op en voeg de stukjes kip toe.

Pulled chicken uit de slowcooker

Heb je een slowcooker in huis? Dan wordt pulled chicken maken kinderspel. Leg de kipfilets of -bouten in de slowcooker en voeg kruiden naar keuze toe. Volg de richtlijnen voor jouw toestel; reken op een minimumbereidingstijd van 4 uren. Als je kip gaar is, kan je het vlees zonder moeite uit elkaar halen. Roer daarna de kipstukjes nog even door de warme saus.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alle ingrediënten die je nodig hebt om pulled chicken te bereiden, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je kip rechtstreeks bij een hoeve, op de boerenmarkt of een buurderij in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten in Vlaanderen.

Ken jij nog een lekker pulled chicken recept?

Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Ging je aan de slag met onze tips of een recept met pulled chicken? Ook dat horen we graag!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.